Rezultati bolji od očekivanih

Rast proizvodne aktivnosti u Kini u martu

SvetVesti

1.4.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast proizvodne aktivnosti u Kini u martu Rast proizvodne aktivnosti u Kini u martu
Proizvodna aktivnost u Kini zabeležila je u martu najbrži rast u poslednjih 13 meseci, sa poslovnim poverenjem koje je dostiglo najviši nivo u poslednjih... Rast proizvodne aktivnosti u Kini u martu

Proizvodna aktivnost u Kini zabeležila je u martu najbrži rast u poslednjih 13 meseci, sa poslovnim poverenjem koje je dostiglo najviši nivo u poslednjih 11 meseci. Ovo je pokazala anketa koju je objavljena u ponedeljak.

Indeks proizvodnje Caixin/S&P Global porastao je na 51,1 u martu, sa 50,9 prethodnog meseca, što je iznad prognoza analitičara od 51,0 i označava peti uzastopni mesec rasta. Granica od 50 poena razdvaja rast od kontrakcije, prenosi Reuters.

Ovi pozitivni rezultati dolaze nakon nedavno objavljenih podataka o izvozu i maloprodaji koji su bili bolji od očekivanih, ukazujući na svetlu perspektivu za početak godine u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Banka Citigroup povećala je prošle nedelje svoju prognozu rasta kineske ekonomije za 2024. godinu sa 4,6% na 5,0%, navodeći „nedavno pozitivne podatke i sprovedene politike“. Premijer Li Ćijang najavio je na godišnjem sastanku kineskog parlamenta u martu ambiciozni ekonomski rast za 2024. godinu od oko 5%.

Ipak, analitičari smatraju da će kreatori politike morati da uvedu dodatne stimulanse kako bi postigli taj cilj, jer se ne mogu osloniti na slabu statističku osnovu iz 2022. godine koja je povoljno uticala na podatke rasta za 2023. godinu. Takođe, duboka kriza u sektoru nekretnina i dalje je veliki teret na aktivnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...