Državni biro za statistiku objavio rezultate za drugi kvartal

Kineski oporavak bolji od očekivanog

AnalizaInvesticijePoslovanje

17.7.2023 15:36 Autor: Vladimir Jokanović 5

Kineski oporavak bolji od očekivanog Kineski oporavak bolji od očekivanog
Kineska ekonomija je u drugom kvartalu tekuće godine porasla za 6,3 odsto na godišnjem nivou, objavio je u ponedeljak Državni biro za statistiku. Povećanje... Kineski oporavak bolji od očekivanog

Kineska ekonomija je u drugom kvartalu tekuće godine porasla za 6,3 odsto na godišnjem nivou, objavio je u ponedeljak Državni biro za statistiku. Povećanje BDP-a u odnosu na prva tri meseca je 0,8 odsto.

„To su dobri rezultati, bolji od očekivanih“, navela je u razgovoru za Biznis.rs Dragana Mitrović profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i osnivač i direktorka Instituta za azijske studije. Ona je istakla da je potražnja za uvozom iz Kine opala zbog recesije u zapadnim ekonomijama, najvećim kupcima kineske robe.

Komentarišući ocene da je kineska ekonomija izgubila zamah u drugom kvartalu, dr Mitrović je istakla da u vremenu rasta geopolitičkih tenzija dolazi i od različitih interpretacija statističkih podataka, kao i da je trend oporavka i dalje pozitivan.

„Bilo je uspona i padova, svakako, ali kineski premijer (Li Ćijang) najavio je nedavno da će rezultati biti bolji od očekivanih“, navela je naša sagovornica. Ekonomisti u anketi Reutersa prognozirali su da će rast u odnosu na prvi kvartal biti 0,5 odsto.

Prema ocenama zapadnih analitičara, poteškoće sa kojima se suočava druga po veličini ekonomija u svetu izvršiće dodatni pritisak na globalni rast i doprineti pozivima Pekingu da pojača stimulativne mere više od šest meseci nakon što su ukinute stroge mere protiv širenja pandemije Covid-19.

Mitrović je ocenila da neće biti mera za podsticanje potrošnje u Kini, kao i da Peking nastoji da prekine stimulanse koji datiraju od vremena pandemije.

Foto: Unsplash.com

„Stimulansi su problematični za Peking jer znače smanjenje fiskalnih prihoda. Takođe, značajni stimulansi za ciljane sektore, na primer za visoku tehnologiju, već postoje i očekujem ih još, dok ne verujem u masovne stimulacije za podsticanje potrošnje. Podaci o potrošnji u Kini pokazuju da su važnija sigurna ulaganja, nego potrošnja“, navela je Dragana Mitrović.

Ona veruje da je Kina stavljanjem tačke na kažnjavanje kompanije Ant Group podstakla slobodnije investiranje u IT sektor, jer je okončala fazu njegovog disciplinovanja.

U Kini je prošle nedelje održan simpozijum velikih svetskih investitora. Prema rečima naše sagovornice, vlada je kasnila sa regulatornim merama u IT sektoru, zbog čega su gubici Kine u toj oblasti procenjeni na 1.000 milijardi dolara. Treba očekivati prekid akcija države protiv privatnog sektora, kao i ulaganja u veštačku inteligenciju i veoma važan sektor nekretnina koji čini oko 25 odsto kineske ekonomije.

Državni biro za statistiku saopštio je da se „uopšteno govoreći“ ekonomski razvoj „potpuno vratio u normalu“ u prvoj polovini tekuće godine. Biro je takođe upozorio da su međunarodne političke i ekonomske okolnosti prilično komplikovane, a da osnova za očekivani oporavak kod kuće još nije čvrsta, prenosi Financial Times.

Analitičari ocenjuju da se kineska ekonomija snažnije oporavljala na početku godine od dugotrajnih blokada usled pandemije, ali je poslednjih meseci počela da gubi snagu zbog slabog poverenja domaćinstava i preduzeća. Situaciju je zakomplikovalo usporavanje trgovine, jer visoke kamatne stope na Zapadu utiču na potrošačku kupovinu robe kineske proizvodnje.

Državni biro za statistiku saopštio je da je izvoz u junu opao za 8,3 odsto na godišnjem nivou, dok je maloprodaja porasla za 3,1 odsto u istom periodu. Rast maloprodaje u maju bio je 12,7 odsto. Nezaposlenost mladih do 24 godine dostigla je novi maksimum od 21,3 procenta u drugom kvartalu, dok je ukupna nezaposlenost u gradovima ostala na stabilnih 5,2 odsto.

Investicije u nekretnine smanjene su za 7,9 odsto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, saopštio je Biro, s tim da je prodaja komercijalnih nekretnina manja za 5,3 odsto. Privatne investicije u prvoj polovini godine opale su za 0,2 odsto. Investicije u infrastrukuturu, koje vlada koristi za stimulisanje privrede, porasle su za 7,2 odsto na godišnjem nivou u prvih šest meseci 2023. godine.

 • SUNCE

  17.7.2023 #1 Author

  Kinezi su vredan narod i sistem dobro funkcioniše, nisam ni sumnjala.

  Odgovori

 • ELLA

  17.7.2023 #2 Author

  Kina planski disciplinom do napretka

  Odgovori

 • DASHA

  18.7.2023 #3 Author

  Ne daju se Kinezi

  Odgovori

 • SHALIMAR

  18.7.2023 #4 Author

  Najjaca ekonomska sila na svetu..

  Odgovori

 • DOBRILA

  19.7.2023 #5 Author

  Kina ko Kina ,nije neočekivano.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...