Peking pozvao na skup ohrabrenja i jačanja poverenja

Sastanak velikih svetskih investitora u Kini

InvesticijeSvet

14.7.2023 10:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sastanak velikih svetskih investitora u Kini Sastanak velikih svetskih investitora u Kini
Kineski finansijski regulatori pozvali su neke od najvećih svetskih investitora na simpozijum sledeće nedelje u nastojanju da ohrabre strance da nastave da ulažu u... Sastanak velikih svetskih investitora u Kini

Kineski finansijski regulatori pozvali su neke od najvećih svetskih investitora na simpozijum sledeće nedelje u nastojanju da ohrabre strance da nastave da ulažu u drugu po veličini svetsku ekonomiju uprkos njenoj nedavnoj slabosti i rastućim geopolitičkim tenzijama.

Sastanak u Pekingu sledećeg petka biće posvećen trenutnim uslovima poslovanja investicionih firmi denominiranih u američkim dolarima u Kini i glavnim izazovima sa kojima se suočavaju kompanije, prenosi Reuters pod oznakom „ekskluzivno“, pozivajući se na izvore i saznanja iz uvida u pozivnice za skup.

Skup je zakazan u trenutku kada globalni investitori i banke upozoravaju da poverenje u kinesku ekonomsku perspektivu opada. Oporavak zemlje nakon pandemije brzo gubi snagu, a kinesko-američki odnosi su na veoma niskom nivou zbog pitanja nacionalne bezbednosti, uključujući Tajvan, zbog američke zabrane izvoza naprednih tehnologija u Kinu, kao i zbog kineske državne industrijske politike.

Sastanak sa jasnim dnevnim redom razgovora o izazovima sa kojima se suočavaju globalni menadžeri fondova koji ulažu u Kinu, odražava želju Pekinga da ojača poverenje među stranim investitorima. Očekuje se da će na sastanku učestvovati veliki inostrani i domaći menadžeri fondova, kao što su privatne kompanije i državni i penzioni fondovi.

Opterećena strogim merama protiv pandemije, kineska ekonomija porasla je svega tri odsto u 2022. godini, što je njen najgori rezultat u ovom veku. Aktivnosti su se oporavile početkom tekuće godine nakon što su ograničenja naglo ukinuta, ali je zamah oporavka oslabio, dok su neizvesnost politike i tenzije između Kine i SAD porasle.

Više meseci razočaravajućih ekonomskih rezultata doveli su do pada globalnog MSCI indeksa akcija u Kini za dva odsto na godišnjem nivou, u odnosu na rast od 15 odsto za svetske akcije, dok je juan pao na najniži nivo u poslednjih osam meseci, što je navelo neke investitore da napuste svoje kineske strategije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...