PAD HRVATSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI 8,9 ODSTO Pogoršanje epidemiološke situacije u četvrtom kvartalu produbilo pad ekonomije

RegionVesti

17.12.2020 13:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PAD HRVATSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI 8,9 ODSTO Pogoršanje epidemiološke situacije u četvrtom kvartalu produbilo pad ekonomije PAD HRVATSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI 8,9 ODSTO Pogoršanje epidemiološke situacije u četvrtom kvartalu produbilo pad ekonomije
U 2020. godini realni BDP Hrvatske bi se mogao smanjiti za 8,9 odsto, dok se u 2021. očekuje njegov rast za oko pet procenata,... PAD HRVATSKE EKONOMIJE U OVOJ GODINI 8,9 ODSTO Pogoršanje epidemiološke situacije u četvrtom kvartalu produbilo pad ekonomije

U 2020. godini realni BDP Hrvatske bi se mogao smanjiti za 8,9 odsto, dok se u 2021. očekuje njegov rast za oko pet procenata, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Prema ranijim prognozama HNB, predviđen je bio pad realnog BDP od 8 odsto u ovoj godini, a za narednu je bio projektovan rast od 5,2 procenta.

Hrvatske kune
Foto: Shutterstock

Na godišnjem onlajn obraćanju novinarima, Vujčić je istakao da je usporavanje oporavka u četvrtom kvartalu ove godine posledica nepovoljne epidemiološke situacije i mera delimičnog zatvaranja ekonomije, prenosi poslovni.hr.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će rast lične potrošnje, kao i rast izvoza, generisati privredni rast od oko 5 odsto u narednoj godini. To se posebno odnosi na rast izvoza usluga, odnosno na pretpostavku da će turistička sezona naredne godine biti znatno bolja nego u ovoj godini, ali ne na nivou one iz 2019. godine, istakao je Vujčić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...