PAD MANJI OD OČEKIVANOG Nemački BDP ove godine niži za 5,2 odsto, prognoza je IFO instituta

EUVesti

22.9.2020 10:43 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD MANJI OD OČEKIVANOG Nemački BDP ove godine niži za 5,2 odsto, prognoza je IFO instituta PAD MANJI OD OČEKIVANOG Nemački BDP ove godine niži za 5,2 odsto, prognoza je IFO instituta
Pad nemačke privrede biće ove godine manji nego što se ranije predviđalo i iznosiće 5,2 procenta, pokazuje najnovija prognoza ekonomskog instituta IFO. Istraživači instituta... PAD MANJI OD OČEKIVANOG Nemački BDP ove godine niži za 5,2 odsto, prognoza je IFO instituta

Pad nemačke privrede biće ove godine manji nego što se ranije predviđalo i iznosiće 5,2 procenta, pokazuje najnovija prognoza ekonomskog instituta IFO.

Istraživači instituta sa sedištem u Minhenu su letos predviđali pad bruto domaćeg proizvoda od 6,7 odsto u 2020. godini.

„Pad u drugom kvartalu bio je manji nego što smo se pribojavali, a trenutni oporavak je bolji od očekivanja“, kazao je Timo Volmershojzer (Timo Wollmershäuser), šef sektora za prognoze u tom institutu.

IFO je revidirao naniže projekciju rasta BDP za iduću godinu na 5,1 odsto, umesto prvobitno predviđene stope od 6,4 procenata. A za 2022. godinu, prognozira rast od 1,7 procenata.

Foto: Pixabay.com

„Stepen neizvesnosti u našim prognozama je ogroman, jer niko ne zna kako će se pandemija korona virusa razvijati i da li će se rešiti situacija s trgovinskim ratovima“, navodi Volmershojzer.

Broj nezaposlenih će, prema proceni instituta, porasti sa prosečnih 2,3 miliona prošle godine na 2,7 miliona ove godine. Dogodine će se spustiti na 2,6 miliona, a zatim na 20 miliona nezaposlenih 2022.

Nezaposlenost će porasti sa 5,0 na 5,9 procenata ove godine, naredne će se blago smanjiti na 5,7 odsto, a 2022. godine će opasti na 5,5 procenata.

Suficit državnog budžeta Nemačke iz 2019. godine, od 52,5 milijardi evra potonuće na minus 170,6 milijardi evra ove godine usled pada prihoda i drastičnog rast rashoda.

Iduće godine, budžetski deficit će iznositi 86,9 milijardi evra. Nemačka državna kasa će i 2022.godine, prema projekciji IFO instituta, ostati u minusu od 68,4 milijarde evra. Oštro kritikovani suficit tekućeg računa Nemačke (izvoz, uvoz, usluge, transferi) takođe će se smanjiti ove godine sa 244 milijarde evra na 215,4 milijarde, jer će izvoz pasti mnogo više od uvoza.

Međutim, ovaj suficit će sledeće godine ponovo porasti na 276,2 milijarde evra, a 2022. će dostići 290,1 milijardi evra, procenjuje, kako prenosi Tanjug, IFO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...