potrošnja ispod evropskog proseka

Pad proizvodnje piva u Srbiji za 7,19 odsto

AgrobiznisBiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

12.8.2021 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad proizvodnje piva u Srbiji za 7,19 odsto Pad proizvodnje piva u Srbiji za 7,19 odsto
Proizvodnja piva u Evropskoj uniji smanjena je u 2020. godini za osam procenata u odnosu na 2019. godinu, dok je u Srbiji zabeležen pad... Pad proizvodnje piva u Srbiji za 7,19 odsto

Proizvodnja piva u Evropskoj uniji smanjena je u 2020. godini za osam procenata u odnosu na 2019. godinu, dok je u Srbiji zabeležen pad od 7,19 odsto.

Ukupna proizvodnja piva u EU prošle godine iznosila je 74 litra po stanovniku, pokazuje istraživanje Eurostata u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. na teritoriji EU, saopštilo je Udruženje pivara Srbije.

Proizvodnja bezalkoholnog piva u EU je ostala stabilna. Nemačka je najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, a Francuska najveći uvoznik. Najveći rast u proizvodnji piva zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji, prenosi Tanjug.

Tokom 2020. godine u EU proizvedeno je oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijardi litara piva čiji je procenat alkohola manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.

Kada je reč o Srbiji, u našoj zemlji je u prošle godine proizvedeno više od 5,1 miliona hektolitara piva (hl). Izvoz, usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU, iznosio je više od 1,4 miliona hl, dok je uvoz iznosio više od 380.000 hl (najvećim udelom iz zemalja EU).

Godina 2020. usled pandemije donela je, opravdano, ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabranu organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, što je svakako bio veliki udarac na industriju.

Ovo su, kako je navedeno, ključni faktori koji su uticali na drastičan pad industrije tokom prošle godine, a koji se nastavio i tokom prve polovine ove. Gledano kroz brojke, u odnosu na 2019. godinu pivski sektor je u 2020. zabeležio pad proizvodnje od 7,19 odsto, pad izvoza od 10,05 odsto, pad potrošnje piva od 5,55 odsto, što je rezultiralo da se i ukupan državni prihod od pivskog sektora umanji za čak 15,49 odsto.

Udruženje pivara Srbije navodi da su ovi podaci jasan pokazatelj kako je srpsko tržište piva odreagovalo na globalne promene i pandemiju virusa Covid-19.

Konzumacija piva u Srbiji je usled pandemije pala na 62 litra po glavi stanovnika u 2020. godini, tako da je potrošnja ispod evropskog proseka.

Kada je reč o izvozu piva, Srbija jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika.

Tagovi
SRBIJA VESTI
  • MARE

    5.2.2022 #1 Author

    Ima dosta malih proizvodjaca koji proizvodnu kolicinu ogranicavaju na svoje ugostiteljske objekte , ali ostaju dosledni kvalitetu .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...