pad i u junu

Industrijska proizvodnja u EU manja 0,2 odsto

EUVesti

12.8.2021 16:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Industrijska proizvodnja u EU manja 0,2 odsto Industrijska proizvodnja u EU manja 0,2 odsto
Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji skliznula je u junu 2021. godine za 0,2 odsto, a u evrozoni za 0,3 procenta u odnosu... Industrijska proizvodnja u EU manja 0,2 odsto

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji skliznula je u junu 2021. godine za 0,2 odsto, a u evrozoni za 0,3 procenta u odnosu na maj, prema proceni Zavoda za statistiku EU, Eurostata, objavljenoj je u četvrtak.

To je drugi uzastopni mesec pada industrijske proizvodnje u EU i evrozoni. Naime, industrija EU je u maju potonula za 0,9 procenata, a u 19-članom monetarnom bloku za 1,1 odsto.

Slika je bitno drugačija kada se radi o rezultatima junske industrijske proizvodnje u odnosu na isti mesec 2020. godine, pri čemu se u EU beleži rast od 10,5 procenata, a u evrozoni od 9,7 odsto.

Među državama članicama EU, za koje su dostupni podaci, najveći pad industrijske proizvodnje u junu je na mesečnom nivou registrovan u Irskoj (-4,4 odsto), Portugaliji (-2,6 procenata) i Danskoj (-2,3 procenta), dok je najveći skok zabeležen na Malti (5,2 odsto), u Holandiji (3,3 procenta) i Estoniji (3,2 odsto).

Na godišnjem nivou, rast industrijske proizvodnje je ostvaren u zemljama EU, a najveći su imale Belgija (23,2 odsto), Litvanija (20,1 odsto) i Slovenija (18,9 procenata).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...