smanjenje od jedan odsto u februaru

Pad proizvodnje u Švedskoj ostavlja mogućnost za recesiju

Vesti

6.4.2023 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad proizvodnje u Švedskoj ostavlja mogućnost za recesiju Pad proizvodnje u Švedskoj ostavlja mogućnost za recesiju
Švedska proizvodnja se smanjila u februaru, i ostavila mogućnost recesije nad najvećom nordijskom ekonomijom u prvom kvartalu. Podaci indikatora za bruto domaći proizvod pokazali... Pad proizvodnje u Švedskoj ostavlja mogućnost za recesiju

Švedska proizvodnja se smanjila u februaru, i ostavila mogućnost recesije nad najvećom nordijskom ekonomijom u prvom kvartalu.

Podaci indikatora za bruto domaći proizvod pokazali su smanjenje od jedan odsto u odnosu na prethodni mesec, što odgovara srednjoj prognozi ekonomista. Porast za januar je revidiran nešto više na 2,2 odsto u januaru, saopštila je u četvrtak Švedska statistika.

S obzirom da se privreda već smanjila u poslednjem tromesečju 2022. godine, ishod za mart — a samim tim i za prva tri meseca 2023. — mogao bi se pokazati ključnim u određivanju da li je recesija pristuna, piše Bloomberg.

Švedska ekonomija će verovatno biti najteže pogođena u nordijskom regionu ove godine, trpeći i inflaciju na najvišem nivou u periodu od tri decenije i pad tržišta nekretnina. Prema prognozama Evropske komisije, ova zemlja bi mogla biti jedina članica Evropske unije koja će ove godine iskusiti celogodišnji pad.

Dok kreatori politike centralne banke ostaju posvećeni obuzdavanju potrošačkih cena, najnoviji podaci mogu dodatno ublažiti pritisak na njih da ubrzaju povećanje kamatnih stopa.

Sporazum o platama dužim od predviđenog koji su švedske stranke na tržištu rada postigli ranije ovog meseca, za koji se smatra da smanjuje rizik od spirale cena i plata, ublažio je spekulacije da bi Riksbank mogla da poveća troškove zaduživanja za više od pola poena kasnije ovog meseca .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...