verovatno će proći nekoliko godina dok se tržište vrati na ranije trendove

Značajan pad cena stanova u Švedskoj

NekretnineSvetVesti

4.4.2023 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Značajan pad cena stanova u Švedskoj Značajan pad cena stanova u Švedskoj
Cene nekretnina u Švedskoj tek su na polovini svog projektovanog pada u odnosu na prošlogodišnji vrhunac, jer je centralna banka u zemlji Riksbanka spremna... Značajan pad cena stanova u Švedskoj

Cene nekretnina u Švedskoj tek su na polovini svog projektovanog pada u odnosu na prošlogodišnji vrhunac, jer je centralna banka u zemlji Riksbanka spremna da značajno produži svoje monetarno pooštravanje.

Cene stanova će verovatno pasti za 25 odsto u odnosu na vrhunac, u poređenju sa ranijom prognozom pada od 20 odsto, napisali su u izveštaju ekonomisti Mihael Gran (Michael Grahn) i Tereza ​​Person (Therese Persson) iz Danske Bank. To je do sada najmračnija prognoza za nepokretnu imovinu u najvećoj nordijskoj državi, piše Bloomberg.

Švedska je zabeležila pad cena stambenih nekretnina za oko 12 odsto u odnosu na njihov maksimum prošlog februara, na desezoniranim osnovama, dok su podaci od ponedeljka pokazali da je tržište nastavilo da pada u martu nakon kratke pauze na početku godine.

To se može porediti sa padom od 15 odsto u cenama stanova u Kanadi i padom od devet odsto u većim gradovima Australije.

“Naše mišljenje je da će se cene stanova stabilizovati tokom leta kada Riksbank dostigne kraj svog ciklusa podizanja kamata, a zatim će se neko vreme razvijati bočno“, navodi se u izveštaju. “Verovatno će proći nekoliko godina pre nego što se cene stanova vrate na prethodni trend viđen u periodu 2005-2019. godine.”

Danske Bank očekuje da će švedski kreatori monetarne politike ostvariti povećanje referentne stope za 75 baznih poena kasnije ovog meseca sa 3,0 odsto, nakon čega će uslediti povećanje za pola poena u junu, pošto inflacija nastavlja da premašuje prognoze centralne banke.

Riksbank je predvidela povećanje stope od 50 baznih poena u aprilu, a guverner Erik Teden (Erik Thedeen) je pozdravio pad cena nekretnina kao stvaranje ravnopravnijih uslova na tržištu.

  • ŽIZI

    4.4.2023 #1 Author

    Ko ima u planu da kupuje stan, treba da iskoristi ovu situaciju.

    Odgovori

  • MAJA

    5.4.2023 #2 Author

    Trebaće vremena da se normalizuje ovo ludilo sa nekretninama

    Odgovori

  • Maky

    5.4.2023 #3 Author

    Nadamo se da ce se i u Srbiji uskoro nesto promeniti posto su cene stanova enormno visoke…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #4 Author

    Ko ima mogucnosti,ovu situaciju ce idkoristiti…

    Odgovori

  • MITAR

    8.4.2023 #5 Author

    Ako gledamo realno ovo je zapravo pravo stanje na trzistu, a sve preko toga je samo cisto pranje novca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...