Pozajmice domaćinstvima porasle 2,8 odsto

Obim neotplaćenih hipoteka u Švedskoj smanjen više od 26 miliona dolara

NekretnineSvetVesti

28.3.2023 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obim neotplaćenih hipoteka u Švedskoj smanjen više od 26 miliona dolara Obim neotplaćenih hipoteka u Švedskoj smanjen više od 26 miliona dolara
Ukupni fond stambenih kredita u Švedskoj u februaru se po prvi put smanjio, dok hipotekarne kamatne stope nastavljaju da rastu, a tržište stambenih nekretnina... Obim neotplaćenih hipoteka u Švedskoj smanjen više od 26 miliona dolara

Ukupni fond stambenih kredita u Švedskoj u februaru se po prvi put smanjio, dok hipotekarne kamatne stope nastavljaju da rastu, a tržište stambenih nekretnina ostaje usporeno.

Obim neotplaćenih hipoteka pao je za 274 miliona švedskih kruna (26,4 miliona dolara) u odnosu na prethodni mesec, pokazuju podaci agencije Statistcs Sweden, koja ove cifre objavljuje od 2001. godine. Ukupne pozajmice domaćinstvima porasle su za 2,8 odsto na međugodišnjem nivou u februaru, deseti uzastopni mesec usporavanja kreditnog rasta, piše Bloomberg.

Podaci ukazuju na to da usporavanje na tržištu stambenih nekretnina utiče i na kreditiranje domaćinstava. Kretnje koje du postale deo globalnog razvoja, švedske cene stambenih nekretnina su izgubile oko 15 odsto vrednosti u odnosu na vrhunac koji su dostigle u februaru prošle godine.

Pad neotplaćenih kredita takođe ukazuje na to da domaćinstva otplaćuju kredite kako bi smanjila troškove, jer su kratkoročne hipoteke u februaru dostigle najviši nivo u poslednjih 11 godina.

Švedska centralna banka je u poslednjih godinu dana podigla je referentnu kamatnu stopu na tri, a prognozira se još jedno povećanje sledećeg meseca.

Podaci koje je u ponedeljak objavio sajt za prodaju nekretnina Booli takođe pokazuju da je ponuda stanova i dalje povećana, a oglasi ostaju na sajtu otprilike dvostruko duže nego što je to bila norma poslednjih godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...