Odsustvo tražnje za pšenicom

Pad prometa, ali i cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.10.2021 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad prometa, ali i cena na Produktnoj berzi Pad prometa, ali i cena na Produktnoj berzi
Stabilan cenovni nivo kukuruza, pad cene sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice su dešavanja koja su obeležila proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet... Pad prometa, ali i cena na Produktnoj berzi

Stabilan cenovni nivo kukuruza, pad cene sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice su dešavanja koja su obeležila proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet je iznosio 4.800 tona robe (-29,31 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu), čija je finansijska vrednost iznosila 173.045.250,00 dinara (-46,16 odsto).

Žetva je protekle nedelje bila u punom jeku. Međutim, padavine će opet uticati na odlaganje. U zavisnosti od kvaliteta, kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku kukuruza su na Produtknoj berzi u Novom Sadu zaključeni u cenovnom rasponu od 26,50 do 27,50 din/kg bez PDV-a.

Uglavnom se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom i povećanim procentnom defektnih zrna. Kao i prethodne nedelje, strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci.

Setva pšenice je u toku. Optimalni rok u našim agroekološkim uslovima se kreće u periodu od 5. do 25. oktobra. S obzirom da su početkom oktobra bili loši vremenski uslovi, poljoprivredni proizvođači nisu mogli da pravovremeno započnu setvu koja omogućava normalan predzimski razvoj.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je pšenica bila dominantna i tražena berzanska roba, tokom protekle nedelje nije realizovan nijedan kupoprodajni ugovor. Uzroci, pre svega, su smanjena aktivnost izvoznika i trgovaca, kao i veliki cenovni spred između ponude i tražnje.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu 18.10.2021. – 22.10.2021. godine

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ponude su bile u cenovnom opsegu od 30,00 do 31,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Krajem nedelje, cene pšenice su pale i na pariskoj berzi Euronext zbog uzimanja profita pre vikenda, nakon što je tržište zabeležilo nove maksimume.

Na tržištu soje registrovan je negativan cenovni trend od -1,54 odsto, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Nakon kontinuiranog rasta cene od početka žetve, došlo je do smirivanja tržišta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 78,57 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam na paritetu FCA je prometovan od 27,00 do 27,40 din/kg bez PDV-a, odnosno 27,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Krajem nedelje, tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora.

Snabdevanje mineralnim đubrivima ostaje glavna briga poljoprivrednika, uz neprekidan rast cena koji je praćen na dnevnom nivou, ističe se u nedeljnom izveštaju trgovanja na Produktnoj berzi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...