od jula do avgusta 224.000 manje zaposlenih

Pad stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji

EUVesti

2.10.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji Pad stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji
Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u avgustu iznosila je 6,8 odsto, što je za 0,1 odsto manje nego mesec dana ranije. Prošlog avgusta nezaposlenih... Pad stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji

Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji u avgustu iznosila je 6,8 odsto, što je za 0,1 odsto manje nego mesec dana ranije.

Prošlog avgusta nezaposlenih u EU je bilo 7,7 odsto, tačnije 14,4 miliona ljudi nije imalo posao, objavio je Eurostat, a preneo Danas.

Za mesec dana, od jula do avgusta broj nezaposelnih pao je za 224.000, a 2,8 miliona mlađih od 25 godina nije radilo prošlog meseca.

Stopa nezaposlenosti mladih u avgustu je bila 16,2 odsto, a u poređenju sa avgustom prošle godine broj nezaposlenih među mladima smanjio se za više od pola miliona.

Žena koje nisu u radnom odnosu prošlog meseca je, prema poslednjim podacima Eurostata, bilo 7,2 odsto, muškaraca 6,5 odsto.

Nezaposlenost se u Evropskoj uniji u poslednjih 13 godina kretala mahom između sedam i 11 odsto, početkom 2008. godine, ona je bila malo viša od sedam odsto, da bi prvih meseci 2013. dostigla maksimalnih u ovom periodu 11,5 odsto.

Nakon toga nezaposlenost u EU opada, početkom 2016. bila je na nekih 9,5 odsto, tri godine kasnije, u januaru 2019. pala je na sedam odsto.

Najnižu stopu nezaposlenosti EU je imala neposredno pred početak pandemije, tada je procenat bio manji od 6,5 odsto, da bi tek poslednjih meseci posle skoka preko sedam odsto počela ponovo da se vraća ka donjoj granici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...