Posle novog rasta tenzija između Pekinga i Vašingtona

Pad vrednosti akcija kineskih tehnoloških kompanija

BerzaNovacSvetVesti

27.10.2021 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad vrednosti akcija kineskih tehnoloških kompanija Pad vrednosti akcija kineskih tehnoloških kompanija
Investitori su pokrenuli rasprodaju akcija kineskih tehnoloških firmi, jer je pojačavanje kinesko-američkih tenzija izazvalo strahove da bi se taj sektor mogao naći pod većom... Pad vrednosti akcija kineskih tehnoloških kompanija

Investitori su pokrenuli rasprodaju akcija kineskih tehnoloških firmi, jer je pojačavanje kinesko-američkih tenzija izazvalo strahove da bi se taj sektor mogao naći pod većom kontrolom Vašingtona.

Tehnološki indeks Hang Seng Tech, koji prati kineske firme kojima se trguje u Hong Kongu, oslabio je za 3,9 odsto, najviše u poslednjih mesec dana, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

Indeks CSI 300 pao je za 1,5 procenata, a Hang Seng za 1,9 odsto.

Američka Federalna komisija za komunikacije izglasala je u utorak odluku da China Telecom, jedan od tri najveća kineska provajdera za telekomunikacije, mora da zatvori svoje poslovanje u SAD.

Iako China Telecom ne posluje mnogo u SAD, zabrana pristupa tržištu je značajna, nakon poteza protiv drugih giganata kineske tehnološke industrije u razvoju, uključujući Huawei Technologies Co.

Izvor: Bloomberg

Rasprodaja akcija pokazuje da i dalje vlada nepoverenje prema kineskom tehnološkom sektoru, ocenili su analitičari. Hang Seng Tech bio je u minusu od početka tekuće nedelje i do sada je oslabio oko pet procenata, a u odnosu na vrhunac u februaru za više od 40 odsto.

Pad vrednosti usledio je nakon slabljenja kineskih akcija koje su izlistane u SAD, a Nasdaq Dragon China Index oslabio je za više od četiri odsto. Poverenje investitora u kineske tehnološke akcije nije vraćeno, iako ima nagoveštaja da bi Peking mogao da olabavi regulatorne pritiske na domaće kompanije koje se kotiraju na međunarodnom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...