Posle poskupljenja u prvoj polovini godine

Padaju cene hrane u Sloveniji

EURegionVesti

28.9.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Padaju cene hrane u Sloveniji Padaju cene hrane u Sloveniji
Trgovački lanci u Sloveniji počeli su da spuštaju cene hrane, koje su značajno porasle u prvoj polovini tekuće godine. Pojedine kategorije prehrambenih proizvoda navodno... Padaju cene hrane u Sloveniji

Trgovački lanci u Sloveniji počeli su da spuštaju cene hrane, koje su značajno porasle u prvoj polovini tekuće godine. Pojedine kategorije prehrambenih proizvoda navodno su pojeftinile do 50 odsto. Prodajni lanac Hofer navodi da su snižene cene mlečnih proizvoda, mesa i ribe, ulja, pirinča i testenine.

Trgovina Spar Slovenija potvrdila je da su smanjili cene za 1.400 proizvoda, u proseku za 11 odsto. Spar navodi da su cene nekih artikala snižene 40 do 50 procenata, kao što si svinjski odresci i suncokretovo ulje, prenosi B92, pozivajući se na Žurnal24.

Merkator je saopštio da su u poslednje vreme počele da padaju nabavne cene pojedinih kategorija prehrambenih proizvoda, kao što su mlečni proizvodi, ulje, brašno i sveže meso, dok supermarketi Tuš navode da su uprkos pojeftinjenima primili najave nekih proizvođača o novom rastu cena.

Novinarsko istraživanje pokazalo je da se mleko koje je pre leta u Sloveniji koštalo od 1,09 do 1,25 evra, sada prodaje po ceni od 0,79 do 1,09 evra po litru, dok se puter čija cena se kretala između 2,29 i 3,39 sada može kupiti za 1,69 do 2,59 evra.

Snižene su i cene sira gauda, koje su se pre leta kretale do 10 evra za kilogram, a sada su pale na 3,96 evra, ali ne u svim trgovinama. Jogurt je takođe pojeftinio u najvećem broju prodajnih lanaca u Sloveniji, sa prosečnih 1,19 evra na 0.89 evra za litar. Pale su i cene suncokretovog ulja koje košta 1,29 do 2,99 evra po litru.

  • colorida_cielo

    30.9.2023 #1 Author

    U odnosu cena i plata reklo bi se da je Slovenija jedna od stabilnijih država u EU.

    Odgovori

  • SLAVICA

    1.10.2023 #2 Author

    Valjda ce i kod nas uskoro

    Odgovori

  • LAV

    1.10.2023 #3 Author

    Bravo. Cene osnovnih zivotnih namirnica treba da budu dostupne svim slojevima stanovnistva.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...