indeks mesa ostvario četvrti uzastopni rast

Svetske cene hrane zabeležile pad u maju

Svet

2.6.2023 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Svetske cene hrane zabeležile pad u maju Svetske cene hrane zabeležile pad u maju
Nakon rasta u aprilu, svetske cene hrane pale su u maju zbog nižih cena većine žitarica, biljnih ulja i mlečnih proizvoda, izvestila je u... Svetske cene hrane zabeležile pad u maju

Nakon rasta u aprilu, svetske cene hrane pale su u maju zbog nižih cena većine žitarica, biljnih ulja i mlečnih proizvoda, izvestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane FAO je u maju u proseku iznosio 124,3 poena, što je pad od 2,6 odsto u odnosu na april, prenosi Anadolu Agency.

Indeks cena žitarica je u maju opao za 4,8 odsto na mesečnom nivou, predvođen padom svetskih cena kukuruza od 9,8 odsto i pšenice za 3,5 odsto, navodi agencija UN za hranu.

Indeks cena biljnog ulja pao je za 8,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, što je odraz nižih cena palminog, sojinog, repinog i suncokretovog ulja.

Indeks cena mlečnih proizvoda je pao za 3,2 odsto u istom periodu, predvođen naglim padom međunarodnih cena sireva.

FAO indeks cena šećera, s druge strane, porastao je četvrti mesec zaredom, za 5,5 procenata više u odnosu na april.

Indeks cena mesa takođe je obeležio četvrti uzastopni mesečni rast u maju, porastao je za jedan procenat u odnosu na prethodni mesec.

Tagovi
CENE HRANA SVET

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...