Dogovor postignut na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić

Hladnjačarima kredit države od dve milijarde dinara za isplatu prošlogodišnje maline

Srbija

26.5.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Hladnjačarima kredit države od dve milijarde dinara za isplatu prošlogodišnje maline Hladnjačarima kredit države od dve milijarde dinara za isplatu prošlogodišnje maline
Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ dogovorili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da se... Hladnjačarima kredit države od dve milijarde dinara za isplatu prošlogodišnje maline

Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ dogovorili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da se nagomilani problemi u domaćem malinarstvu reše obezbeđivanjem kredita od dve milijarde dinara, putem kojih će se u potpunosti isplatiti prošlogodišnji rod, objavila je Nova ekonomija.

Prema dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru će biti obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, i sa grejs periodom, a dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

„Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu je u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru“, rekao je za Novu ekonomiju Božo Joković, predstavnik udruženja „Naše voće Srbije“.

Dogovor podrazumeva da se kabinetu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković do ponedeljka, 29. maja dostavi konačan spisak dugovanja, sa sporazumom male hladnjače i svakog proizvođača registrovanog gazdinstva, koji su potpisale obe strane.

  • NATI

    28.5.2023 #1 Author

    Ako tako bude onda je to za pohvalu

    Odgovori

  • MAJA

    28.5.2023 #2 Author

    Umesto da se naš rast zasniva na poljoprivredi, oni se tu najtežu sa vladom

    Odgovori

  • gagica

    28.5.2023 #3 Author

    Svake godine malinari imaju problem sa cenom otkupa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...