U hladnjačama još ima robe od prethodne sezone

Malinari po prvi put u poslednjih 70 godina u berbu ulaze sa dugovima

AgrobiznisBiznisPoslovanjeSrbija

5.4.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Malinari po prvi put u poslednjih 70 godina u berbu ulaze sa dugovima Malinari po prvi put u poslednjih 70 godina u berbu ulaze sa dugovima
Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače. Od države traže povoljnije... Malinari po prvi put u poslednjih 70 godina u berbu ulaze sa dugovima

Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače. Od države traže povoljnije kredite, garancijski fond za malinu i status strateškog proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se na pragu nove sezone treba baviti novom organizacijom, kako ne bi ponovo ušli u blokadu izvoza.

Računi za struju hladnjača sve su veći, a malina se sporo izvozi. Onima koji dug poljoprivrednicima nisu isplatili, država je ponudila povoljne zajmove Fonda za razvoj sa kamatom od dva odsto. Ali malo je onih koji imaju neiskorišćenu hipoteku za takav aranžman. Poslovne banke nude kamatu od 8 do 10 odsto, a ministarstvo posreduje kod državne banke za bolju ponudu, izveštava RTS.

„Dobili smo od ‘Poštanske štedionice’, ali je i taj kredit i dalje neprihvatljiv. Od nas se traži da damo zalog i na robu koja je na zalihama i na robu koja će biti kupljena 2023-2024. godine“, navodi Velibor Stojković, proizvođač voća i hladnjačar.

Proizvođači kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Stručnjaci vide rešenje u akontnoj ceni koja se plaća tokom berbe i iznosi trećinu očekivane prodajne cene.

„Zatim se za sledeće tromesečje isplaćuje još jedan deo i kada se prodaju konačno proizvodi onda se deli dobit. Ali ovde je problem što proizvođači nisu akcionari kod hladnjačara i onda smo imali otkupnu cenu koja je bila 400-600 dinara, a sada vidite da se smrznuta prodaje za 250, pa je gubitak po kilogramu oko 350 dinara“, ističe profesor dr Zoran Keserović.

Prema procenama ministarstva, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

„Da je cena bila razumnija, normalnija, značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara, mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema da mnogo proizvođača nije isplaćeno. Nastavićemo pregovore sa ‘Poštanskom štedionicom’, to je državna banka. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije intenzivno razgovaraju sa njima kako bi i na koji način te male otkupljivače mogli da podržimo“, naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema računici Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvodnja kilograma maline ove sezone košta 134 dinara.

 • SHALIMAR

  8.4.2023 #1 Author

  Sada je doslo do eskalacije,zanima me kako ce se resiti…

  Odgovori

 • NATI

  9.4.2023 #2 Author

  Valjda se naci resenje

  Odgovori

 • Stefan

  13.4.2023 #3 Author

  Klasičan primer podrivanja domaćih ekonomskih ubica naših malih proizvođača i hladnjačara. Opet su svi oni koji su precenili malinu i koji beleže velike gubitke su sami krivi za svoju situaciju, uzevši u obzir da su pali na malverzacije državnog vrha i ministarstva poljoprivrede.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...