Predloženi modeli razvoja agrara za narednu deceniju

Srpski poljoprivrednici mogli bi kao holandski da zarade 37.000 evra po hektaru

AgrobiznisAnalizaU fokusu

4.4.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Srpski poljoprivrednici mogli bi kao holandski da zarade 37.000 evra po hektaru Srpski poljoprivrednici mogli bi kao holandski da zarade 37.000 evra po hektaru
Stručnjaci procenjuju da u narednih 15 godina trećina zemljišta neće služiti za proizvodnju hrane. U uslovima kada Srbiji nedostaju goveda i ako se zna... Srpski poljoprivrednici mogli bi kao holandski da zarade 37.000 evra po hektaru

Stručnjaci procenjuju da u narednih 15 godina trećina zemljišta neće služiti za proizvodnju hrane. U uslovima kada Srbiji nedostaju goveda i ako se zna da čak tri četvrtine hrane koju trošimo potiče iz zemljišta osiromašenog humusa, domaći agrostručnjaci ponudili su na Agrobiznis forumu u Banji Koviljači nekoliko modela razvoja za narednu deceniju.

Do sada je važilo energetski nezavisna zemlja je i ekonomski samostalna. Klimatske promene, nesigurni prinosi, nestabilni lanci snabdevanja, pred ekonomije svih zemalja pored energetske nametnule su i potrebu stvaranja prehrambenog suvereniteta.

„Dodeljivanje 20.000 evra mladim poljoprivrednicima koji imaju zelenu diplomu; diplomu poljoprivrednog, veterinarskog ili tehnološkog fakulteta, koji su spremni da se odreknu posla u javnom sektoru i koji poseduju svoje zemljište“, objašnjava Tatjana Brankov sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, piše RTS.

Kalkulacije pokazuju da bi Srbiji nedostajalo mesa i mleka, đubriva koje bi moglo biti zamenjeno zelenišnim ili stajskim. Da nema nafte Srbija bi za potrebe poljoprivrede mogla na 10 odsto postojećih oranica da proizvodi bilje za nedostajući bio-dizel. Srpski domaćin po hektaru zaradi od 800 do 1.000 evra, a holandski čak 37.000 evra. Može to i naš domaćin prelaskom sa agrarnog na industrijsko stočarstvo.

Foto: Rawpixel.com

„Vi kada oberete ili ovršete pšenicu sada u junu ta zemlja stoji do naredne godine. Ali kao dobro organizovana nacija vi sada proizvodite tovnu junad, a telad ste proizveli od vaših krava po nekom planu i sistemu i sad on u sistemu silaže prihoduje do sedam tona silaže i vi utovite jedno 15 bikova. Dakle, za 15 bikova puta 2.000 evra to je 30.000 evra, više nije 1.000 evra“, kaže Vitomir Vidović iz SPUTS-a.

U Srbiji pojedini voćari već zarađuju i do 15.000 evra po hektaru. Nesiguran je plasman, ali i tu postoji rešenje, kao kod proizvođača jabuke u južnom Tirolu.

„Gde su proizvođači zapravo akcionari u hladnjačama, gde oni dobiju akontnu cenu u vreme berbe i posle se još u dva momenta isplaćuje i kad se proda jabuka onda se deli ta dobit“, navodi profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

U svetu su proizvođači odavno vlasnici ne samo prerađivačkih, već i trgovačkih kapaciteta, kao i naučno-istraživačkih instituta. Precizna poljoprivreda daje domaćinima rešenje.

„Postoji oko 135.000 dronova koji se u ovom trenutku koriste svetu, oni su u 2022. godini uradili tretman na preko 100 miliona hektara“, objašnjava Zoran Stojanović iz Asocijacije za besplatne sisteme u privredi.

 • ŽIZI

  4.4.2023 #1 Author

  Ajde da vidimo šta će biti od toga…

  Odgovori

 • jevtić

  4.4.2023 #2 Author

  Ne bih baš rekla ….

  Odgovori

 • Rodoljub

  4.4.2023 #3 Author

  Može ali u holandiji gde je sve uređeno i nema mešetara i nakupaca nego zadružna udruženja država se tamo umešala i zaštitila proizvođače a kod nas mora protestima pošto nemamo prave zakone u agraru sramota je pričati o napretku ako nemamo pravne alate i potporu za napredak sve je uređeno protiv seljaka

  Odgovori

 • Mensur

  4.4.2023 #4 Author

  Nema komentara

  Odgovori

  • Verano

   5.4.2023 #5 Author

   Mnogo ste jaki na papiru…

   Odgovori

   • Goxy

    5.4.2023 #6 Author

    Meni još nisu isplatili prošlogodišnji rod višnje a evo sad počinje već da cveta . Neznam šta dalje komentarisati a ovaj što računa na papiru nek uzme i neka tovi bikove.

    Odgovori

    • Ero

     6.4.2023 #7 Author

     Proveri možda tvoja višnja leži još u hladnjača.I onda ćeš znati da i on gubi jer hladnjača troši mnogo struje i svi smo na gubitku.Onaj što računa s bikovima ima pravo jer momentalno je meso na ceni i sve proizveden se lako proda.

     Odgovori

 • MAJA

  5.4.2023 #8 Author

  Kakvo poređenje, bez komentara

  Odgovori

 • Sladjan

  5.4.2023 #9 Author

  I nasi radnici bi mogli da ne kradu i ne po…bavaju

  Odgovori

 • Goran

  5.4.2023 #10 Author

  Kako pametan čovek. Kako samo računa… 7X4 =28 + 3 na karte 31000 evra. Voleo bih lično da mu dam gazdinstvo i da on svojim radom ubere te novce. Pametnjaković… Video kravu, tele i bika nije

  Odgovori

 • Radoslav

  6.4.2023 #11 Author

  Drago mi je sto se poredite sa holandjanima ali ste zaboravili da. neobrazovan finansijski nepismen izložen lopovima i štetočinama klimatskim promenama .. švercerskim kombinacijama političkim lažima pred izbore i obećanjima ova generacija seljaka je uništena do temelja.. za njih nema spasa .. a nove generacije poljoprivrednih proizvođača se školuju da kradu i otimaju i mafijaju a ne kako da se uklope u tržište koje je veoma kompleksno ..

  Odgovori

 • Zoran

  6.4.2023 #12 Author

  Sve je to lepo na papiru ..papir trpi sve
  i kad se sabere izgleda super a u praksi bude mnogo problema i ni priblizno tim racunicama..😥

  Odgovori

 • SHALIMAR

  8.4.2023 #13 Author

  Zasto de uopste uporedjuje Holandoja sa nama?!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *