u junu 2,6 odsto manja u odnosu na maj

Pala vrednost nemačkog izvoza u zemlje van EU

EUVesti

24.7.2024 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pala vrednost nemačkog izvoza u zemlje van EU Pala vrednost nemačkog izvoza u zemlje van EU
Vrednost nemačkog izvoza u zemlje van Evropske unije je, prema preliminarnim podacima, u junu iznosila 58 milijardi evra, što je 4,5 odsto manje u... Pala vrednost nemačkog izvoza u zemlje van EU

Vrednost nemačkog izvoza u zemlje van Evropske unije je, prema preliminarnim podacima, u junu iznosila 58 milijardi evra, što je 4,5 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, objavio je nemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Vrednost nemačkog izvoza u junu bila je 2,6 odsto manja u odnosu na maj, prenosi Mina.

Najvažniji partner Nemačke u izvozu su u junu bile Sjedinjene Američke Države (SAD) pošto je na američko tržište izvezena roba za 13 milijardi evra, ali izvoz u SAD je ipak opao 6,2 odsto u odnosu na jun 2023. godine.

Vrednost nemačkog izvoza u Kinu je opala 9,9 odsto međugodišnje na osam milijardi evra, izvoz u Veliku Britaniju 3,7 odsto na 6,5 milijardi evra, a eksport u Rusiju 27,1 odsto na 500 miliona evra.

Destatis je početkom meseca objavio da je trgovinski suficit Nemačke u maju porastao na 24,9 milijardi evra pošto je izvoz mesečno pao 3,6 odsto, a uvoz za 6,6 odsto.

Tom prilikom je navedeno da nemački izvoz u zemlje van EU iznosi 59,4 milijarde evra, što je 4,9 odsto manje u odnosu na april.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.