U mreži je oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će biti zamenjen

Pametna brojila za struju stižu prvo u Beograd i Novi Sad

SrbijaVesti

28.11.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pametna brojila za struju stižu prvo u Beograd i Novi Sad Pametna brojila za struju stižu prvo u Beograd i Novi Sad
Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest... Pametna brojila za struju stižu prvo u Beograd i Novi Sad

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. To je lepa vest za građane, jer će daljinsko očitavanje pametnih brojila eliminisati eventualne greške u očitavanju potrošnje.

„Za prvu fazu zamene brojila obezbeđeno je 110 miliona evra iz donacije EU. Krenuli smo od Beograda i Novog Sada i ugrađujemo brojila domaćih proizvođača, koji su pobedili na tenderu. Korisnici neće imati nikakav trošak, jer je instalacija digitalnih brojila za njih besplatna. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu“, rekli su u Elektrodistribuciji Srbije, prenosi Blic.

Korist od novih brojila za građane biće višestruka – svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti varijacije očitanih podataka, ukazivati na eventualne kvarove ili probleme i inicirati kontrolu.

„Država je obezbedila više od 180 miliona evra investicija u distributivni sistem, što je rekordan iznos u poslednjih nekoliko decenija. Modernizujemo niskonaponsku mrežu širom Srbije sa ciljem da građani imaju sigurno i pouzdano snabdevanje, da smanjimo prekide u napajanju i da se unapredi efikasnost upravljanja mrežom. Uvođenje pametnih brojila doprineće da umanjimo gubitke na mreži, bolje upravljamo potrošnjom, ali i brže reagujemo na kvarove i otklanjanje problema, što je važno zbog energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine. Očekujemo da Elektrodistribucija Srbije maksimalno efikasno realizuje ovaj projekat u najkraćem mogućem roku“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja što takođe potvrđuje Direkcija.

Strujni kablovi
Foto: Piqsels.com

„Konstantno radimo na unapređenju i modernizaciji sistema da bi se optimizovao rad distributivne mreže i sprečili gubici. Pametna brojila su deo tog procesa modernizacije, koji donosi bolje usluge za građane i privredu“, istakli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Upravo ugradnjom pametnih brojila sa modernom tehnologijom dobija se precizniji obračun potrošnje struje. Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i u bazu podataka.
Prema podacima Elektrodistribucije Srbije, koja je operator distributivnog sistema, u mreži trenutno postoji oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će u narednih nekoliko godina biće zamenjen pametnim.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ocenio je da je uvođenje infrastrukture pametnih brojila neophodno i daje nove mogućnosti za korisnike, u zavisnosti od tipa brojila koje se ugrađuje.

„Osim daljinskog očitavanja, koje smanjuje troškove distribucijama, omogućava i uvođenje dinamične tarife što će nas očekivati u nekoj daljoj budućnosti. Savremena digitalna brojila, ili kako ih još nazivamo „pametna” neophodna su svima koji žele da budu kupci proizvođači električne energije“,istakao je Marković.

Stižemo EU

Iz donacije EU trebalo bi da se ugradi oko 470.000 digitalnih brojila, a očekuje se proširenje projekta sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). Generalni plan je da se za 10 godina dostigne nivo od 80 odsto pametnih brojila na distributivnoj mreži, što je zacrtani cilj i zemalja EU.

  • SHALIMAR

    28.11.2023 #1 Author

    Bice mnogo lakse i preziznije ocitavanje potrosene struje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...