PANDEMIJA KORONA VIRUSA OZBILJNO POGODILA I BANKE U REGIONU Mere državne pomoći privremeno prikrile stvarnu štetu

BankeNovacRegionVesti

3.1.2021 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PANDEMIJA KORONA VIRUSA OZBILJNO POGODILA I BANKE U REGIONU Mere državne pomoći privremeno prikrile stvarnu štetu PANDEMIJA KORONA VIRUSA OZBILJNO POGODILA I BANKE U REGIONU Mere državne pomoći privremeno prikrile stvarnu štetu
Stvarne posledice krize još nisu procenjene, ali nema sumnje da je pandemija Covid-19 teško pogodila banke u regionu, navodi se u analizi konsultantke kompanije... PANDEMIJA KORONA VIRUSA OZBILJNO POGODILA I BANKE U REGIONU Mere državne pomoći privremeno prikrile stvarnu štetu

Stvarne posledice krize još nisu procenjene, ali nema sumnje da je pandemija Covid-19 teško pogodila banke u regionu, navodi se u analizi konsultantke kompanije Deloitte.

Kako se ističe, banke u regionu bile su u dobrom stanju sve do izbijanja pandemije. U 2019. prosečna adekvatnost kapitala bila je 20 odsto, bilo je relativno malo nenaplativih kredita i oni su i dalje u padu, a prosečan prinos na kapital iznosio je 12,7 odsto, prenosi seebiz.eu.

Analiza pokazuje da je skoro 60 odsto ukupne aktive u tom sektoru bilo u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija. Na prvom mestu je Erste koja je prisutna u osam zemalja regiona, tu je i Unicredit koji ima banke u devet zemalja regiona, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, a KBC ima banke u četiri zemlje.

Foto: Piqsels.com

Kako se navodi u analizi, 2020. godina donela je ne samo usporavanje privrede, već i veliku recesiju i globalnu krizu. Pogoršani tržišni uslovi imaju snažan uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, sa čime se manji ili manje stabilni tržišni igrači možda neće moći nositi, procenjuje Deloitte. U međuvremenu će veće, snažnije bankarske grupe imati priliku da selektivno preuzmu pojedine druge oslabljene banke.

Mere vlada za zaštitu privrede od pandemije mogle bi u određenoj meri da privremeno prikriju stvarnu ekonomsku štetu, ali Deloitte očekuje da će pandemija imati ogroman uticaj na kvalitet portfelja i dobit banaka.

Prema tim procenama, kvalitet aktive banaka u budućnosti će značajno zavisiti od kombinacije privrednog oporavka i daljih mera državne podrške. .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...