PANDEMIJA NAPRAVILA OGROMNU ŠTETU AUSTRIJSKOM BUDŽETU Deficit za prvih šest meseci 11 milijardi evra

EUU fokusuVesti

17.8.2020 10:55 Autor: Ljiljana Begović 0

PANDEMIJA NAPRAVILA OGROMNU ŠTETU AUSTRIJSKOM BUDŽETU Deficit za prvih šest meseci 11 milijardi evra PANDEMIJA NAPRAVILA OGROMNU ŠTETU AUSTRIJSKOM BUDŽETU Deficit za prvih šest meseci 11 milijardi evra
Od početka krize zbog korona virusa bilo je jasno da će pandemija ostaviti posledice po budžet Austrije, ali zbog situacije nisu bile moguće tačne... PANDEMIJA NAPRAVILA OGROMNU ŠTETU AUSTRIJSKOM BUDŽETU Deficit za prvih šest meseci 11 milijardi evra

Od početka krize zbog korona virusa bilo je jasno da će pandemija ostaviti posledice po budžet Austrije, ali zbog situacije nisu bile moguće tačne prognoze. Novi, aktuelni brojevi pokazuju razmere budžetskog deficita.

Ministarstvo finansija u prvoj polovini ove godine beleži minus od 11 milijardi evra. U prvih šest meseci su prihodi države iznosili 32 milijarde, a rashodi 43 milijardi evra, navodi austrijski radio „Oe1“, prenosi Tanjug. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine Austrija je još i imala uravnotežen bilans. Ogroman deficit u budžetu izazvan je, pre svega, manjim prihodima od poreza, kao i rastućim izdacima usled korona krize.

Samo prihodi od poreza na primanja su, u poređenju sa prošlom godinom, pali za milijardu evra. Istovremeno su izdaci rasli, pa je tako samo za skraćeno radno vreme usled korona virusa potrošeno tri i po milijarde evra. Uz to država je imala dodatne izdatke za dodatke na nezaposlenost, socijalnu pomoć, razne fondove za pomoć, ali i nabavku zaštitne opreme.

Foto: Shutterstock.com

Deficit zdravstvenog osiguranja udvostručio se usled korona krize

Deficit Zdravstvenog osiguranja Austrije (OeGK),  zbog epidemije Covid-19, gotovo je više nego udvostručen. Računa se da će za ovu godinu gubici OeGK dostići 447 miliona evra.

U februaru, pre pandemije, još se očekivalo da će deficit u kasi OeGK iznositi „samo“ 175 miliona evra. Inače, u ovu procenu nisu ušla odložena plaćanja doprinosa kompanija, koja se, u ukupnom socijalnom osiguranju, procenjuju na oko 1,1 milijardi evra. Za sada je neizvesno koliko će tih doprinosa, koja su odložena ostati neplaćena na osnovu stečaja kompanija, prenosi Tanjug.

Deficit OeGK, prema prognozama, narednih godina nastaviće da raste.

Iako aktuelne prognoze deficita jasno ukazuju na drastičan rast OeGK na to reaguje time što tvrdi da stanje nije tako dramatično kao što je izgledalo pre dva meseca. Istovremeno iz zdravstvenog osiguranja Austrija ističu da je hitno potreban novac iz državne kase, te su najavljeni razgovori sa ministrom zdravlja i socijalna pitanja Rudolfom Anšoberom (Rudolf Anschober).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...