Privreda zasnovana na turizmu suočila se sa velikim šokom

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju Crne Gore

NovacRegionVesti

20.10.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju Crne Gore Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju Crne Gore
Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i pre korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih projekata finansiranih iz duga, pretrpela je dodatni udarac zbog... Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju Crne Gore

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i pre korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih projekata finansiranih iz duga, pretrpela je dodatni udarac zbog krize izazvane pandemijom, ukazano je u izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

Kako se ističe, od početka izgradnje prve deonice auto-puta Bar-Boljare 2015. godine, budžetski deficiti su ostali visoki, u proseku 4,6 odsto BDP-a godišnje u periodu 2015. do 2019. godine.

„Oštar pad ekonomije, u kombinaciji sa diskrecionim merama podrške vlade, doveo je do velikog budžetskog deficita od 11 odsto BDP-a u 2020. godini. Najjači negativan uticaj postojao je na strani prihoda, usled gubitaka iz turističke sezone. Rashodi su porasli za 4,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, usled mera fiskalne podrške, uprkos vladinim naporima da preusmeri potrošnju iz kapitalnog budžeta, koji je smanjen za jednu trećinu, u zdravstvenu zaštitu“, navodi se u izveštaju.

Istaknuto je da je Ministarstvo finansija i socijalne zaštite odobrilo privremeno finansiranje za prvih šest meseci 2021. godine, jer je usvajanje državnog budžeta bilo odloženo.

„Oporavak ekonomske aktivnosti i uvođenje fiskalnih kasa povećali su poreske prihode, doprinoseći značajnom smanjenju budžetskog deficita tokom godine. U prvih sedam meseci 2021. godine deficit centralne vlade iznosio je 2,6 odsto projektovanog BDP, u poređenju sa 6,5 odsto u istom periodu prethodne godine“, dodaje se u izveštaju.

Crna Gora je, kako se tvrdi, pod izuzetnim okolnostima suočena sa velikom krizom.

„Njena mala privreda zavisna od turizma suočila se sa velikim šokom, dok su ionako slabe javne finansije ograničavale raspoloživi fiskalni prostor. Ipak, odgovor vlasti na krizu bio je blagovremen i dobro ciljan, prilagođavajući pokrivenost kako se situacija razvijala“, naveli su.

Istaknuto je da je nova administracija izbegla radikalne promene i usvojila prilično razboritu ekonomsku i fiskalnu politiku.

Navedeno je da se u 2020. godini građevinska aktivnost smanjila za 5,6 odsto.

„Nakon dvogodišnjeg odlaganja, završetak prve deonice autoputa Bar-Boljare planira se za kraj 2021. godine. Izgradnja sledeće deonice zavisi od ishoda studija izvodljivosti i uspostavljanja održive finansijske šeme“, zaključuje se u izveštaju Evropske komisije. 

  • Stefan

    20.10.2021 #1 Author

    Pandemija je zaista svima sve otezala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...