Rast cena na srpskim pumpama zbog globalnog poskupljenja

Skuplja nafta je posledica spekulacija, ali tržište je stabilno

BerzaNovacSrbijaSvetVesti

4.6.2021 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Skuplja nafta je posledica spekulacija, ali tržište je stabilno Skuplja nafta je posledica spekulacija, ali tržište je stabilno
Rast cene sirove nafte na svetskom tržištu glavni je uzrok najnovijih poskupljenja naftnih derivata u Srbiji. Barel trenutno košta 71 dolar, a zbog povećanja... Skuplja nafta je posledica spekulacija, ali tržište je stabilno

Rast cene sirove nafte na svetskom tržištu glavni je uzrok najnovijih poskupljenja naftnih derivata u Srbiji. Barel trenutno košta 71 dolar, a zbog povećanja tražnje širom sveta i potreba nastalih usled rasta privrednih aktivnosti očekuju se nova poskupljenja.

Početak letnje sezone i godišnjih odmora znači da će tražnja za benzinom i dizelom rapidno skočiti u odnosu na prethodni period. Popravlja se i epidemiološka situacija, pa se očekuje da će tražnja za „crnim zlatom“ nastaviti da raste.

„Na početku su svi prognozirali da će cena sirove nafte dostići prosečni nivo iz 2019. godine, koji bio između 65 i 66 dolara. Ono što se dešavalo protekle nedelje je rezultat spekulacija na tržištu, gde su hedž fondovi ušli sa velikim parama. Goldman Sachs je projektovao da će cena nafte probiti granicu od 80 dolara po barelu, ali to se nije desilo. Očekujem stagnaciju u narednih nekoliko dana. Jeste probijena granica od 70 dolara, ali to se već desilo u martu, pa se cena ponovo vratila na oko 60 dolara“, objašnjava za Biznis.rs generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prof. dr Goran Radosavljević.

Naš sagovornik kaže da će cena sirove nafte ove godine oscilirati na nivou od oko 65 do 66 dolara.

„Ne postoji nijedan razlog da cena ode iznad tog nivoa, bez obzira što su postojale procene da do kraja godine dostigne višu vrednost. Za sada nema najave da će doći do neke velike ponude koja bi mogla da obori cenu, pa je tržište veoma stabilno“, zaključuje Radosavljević.

Konstantni rast maloprodajne cene derivata nafte

Tendencija poskupljenja na pumpama u Srbiji prisutna je od januara, kada je cena bezolovnog benzina u Srbiji iznosla oko 135 dinara po litru, a cena dizela 144 dinara. Tri meseca kasnije je litar bezolovnog poskupeo za oko 15 dinara, dok je cena dizela na pumpama u Srbiji iznosila 157 dinara.

Početak juna doneo je najnovije poskupljenje – cena dizela po litru porasla je u proseku za dinar, dok za litar bezolovnog treba izdvojiti 154 dinara. Tečni naftni gas se na pumpama u Srbiji prodaje za oko 84 dinara, dok vozači koji koriste aditivirani benzin za litar moraju izdvojiti u proseku od 165 do 170 dinara.

„Najava da se ovako nešto može desiti dogodila se u martu, kada je ministar energetike Saudijske Arabije rekao da će možda ova zemlja na kvartalnom nivou probiti dogovorenu proizvodnju OPEC+. Vrednost nafte odjednom je otišla na 70 dolara po barelu. Posle tri dana ministar se ponovo obratio rekavši da neće biti promena i cena se vratila. Tržište je osetljivo, a spekulanata je mnogo, jer su mnogi sa finansijskog tržišta došli na tržište nafte“, navodi Radosavljević i dodaje da maloprodajna cena zavisi i od odluka države.

„Naravno, za naše potrošače na benzijskim stanicama svako povećanje cene sirove nafte prouzrokuje veće troškove. Država je prošle godine imala obavezu da poveća cenu derivata usklađivanjem akciza. To bi moglo da dovede do skoka od oko dinar po litru, a cena će oscilirati u zavisnosti od situacije na svetskom tržištu“, zaključuje Radosavljević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...