PANDEMIJA POKREĆE POTRAŽNJU ZA RAČUNARIMA Globalno tržište zabeležilo najveći rast u poslednjih deset godina

Hi-techLifestyleSvetVesti

28.10.2020 11:40 Autor: Marko Miladinović 0

PANDEMIJA POKREĆE POTRAŽNJU ZA RAČUNARIMA Globalno tržište zabeležilo najveći rast u poslednjih deset godina PANDEMIJA POKREĆE POTRAŽNJU ZA RAČUNARIMA Globalno tržište zabeležilo najveći rast u poslednjih deset godina
U trećem tromesečju 2020. globalno tržište računara poraslo je za 13 odsto, iznad svih prethodnih očekivanja. To je najveći kvartalni rast u protekloj deceniji,... PANDEMIJA POKREĆE POTRAŽNJU ZA RAČUNARIMA Globalno tržište zabeležilo najveći rast u poslednjih deset godina

U trećem tromesečju 2020. globalno tržište računara poraslo je za 13 odsto, iznad svih prethodnih očekivanja. To je najveći kvartalni rast u protekloj deceniji, prenosi SEEbiz.

Godinu je otvorilo relativno slabo prvo tromesečje, ali se situacija značajno promenila nakon izbijanja pandemije i uvođenja restriktivnih mera, kao i rada od kuće. Prema podacima analitičke kuće Canalys, svetsko tržište poraslo je na 79,2 miliona prodatih jedinica u poslednja tri meseca.

Istovremeno, narudžbine prenosnih računara dosegle su 64 miliona jedinica, pa je i u ovom segmentu nastavljen rast. Isporuke laptopova i mobilnih radnih stanica porasle su za 28,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Zahvaljujući ovakvim trendovima, kompanija Lenovo je povratila prvo mesto na tržištu računara u trećem kvartalu 2020. zabeleživši rast prodaje od 11,4 odsto.

Američki HP je zabeležio rast od 11,9 odsto, i osigurao globalno drugo mesto po obimu prodaje. Na trećem mestu je Dell, koji je, zanimljivo, među vodećima jedini pretrpeo pad (-0,5 odsto) u odnosu na prošlu godinu. Apple i Acer zaokružili su prvih pet na listi, ostvarivši rast od 13,2, odnosno 15 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...