PANDEMIJA TEŠKO POGODILA TURIZAM Neizvestan opstanak 120 miliona radnih mesta širom sveta, kaže Gutereš

BiznisIzdvajamoSvetTurizamVesti

25.8.2020 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PANDEMIJA TEŠKO POGODILA TURIZAM Neizvestan opstanak 120 miliona radnih mesta širom sveta, kaže Gutereš PANDEMIJA TEŠKO POGODILA TURIZAM Neizvestan opstanak 120 miliona radnih mesta širom sveta, kaže Gutereš
Oko 120 miliona radnih mesta u turizmu ugroženo je širom sveta zbog pandemije Covid-19, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres). „U prvih... PANDEMIJA TEŠKO POGODILA TURIZAM Neizvestan opstanak 120 miliona radnih mesta širom sveta, kaže Gutereš

Oko 120 miliona radnih mesta u turizmu ugroženo je širom sveta zbog pandemije Covid-19, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres).

U prvih pet meseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od pedeset odsto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma. Neizvestan je opstanak oko 120 miliona poslova u turizmu„, naglasio je generalni sekretar UN, preneo je Financial express, pozivajući se na agenciju AP.

Foto: Pixabay.com

Turizam je, kako je podsetio Gutereš, treći po veličini izvozni sektor globalne ekonomije, odmah nakon nafte i hemijske industrije. Samo u 2019. turizam je činio sedam odsto celokupne svetske trgovine.

„Svaka deseta osoba na svetu zaposlena je u sektoru turizma, koji obezbeđuje život još stotinama miliona ljudi širom planete“, naglasio je Gutereš.

Turizam čini, kako je pojasnio generalni sekretar UN, 20 odsto BDP u mnogim zemljama.

Istakao je i da su posebno teško pogođene zemlje u razvoju, uključujući one u Africi.

Foto: Pixabay.com

„Pad prihoda doveo je do porasta krivolova i uništavanja staništa u zaštićenim područjma i oko njih, a zatvaranje mnogih lokacija koje su na popisu Svetske baštine lišilo je zajednice važnih sredstava za život“, istakao je Gutereš, ocenivši da se to negativno odrazilo na žene, ruralne zajednice i domoroce.

Gutereš je naveo pet ključnih područja, uključujući ublažavanje društveno-ekonomskih učinaka pandemije i podržavanje zelenog rasta, kao načine za podsticanje oporavka tog sektora.

Gubitak turizma od 320 milijardi dolara u periodu od januara do maja je tri puta veći ukoliko se uporedi sa 2009, kada je svetska ekonomska kriza bila na vrhuncu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...