PANDEMIJA USPORILA, ALI NIJE ZAUSTAVILA STRANE INVESTICIJE U CRNOJ GORI U prošloj godini više od 500 miliona evra ulaganja

RegionVesti

18.1.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PANDEMIJA USPORILA, ALI NIJE ZAUSTAVILA STRANE INVESTICIJE U CRNOJ GORI U prošloj godini više od 500 miliona evra ulaganja PANDEMIJA USPORILA, ALI NIJE ZAUSTAVILA STRANE INVESTICIJE U CRNOJ GORI U prošloj godini više od 500 miliona evra ulaganja
Pandemija korona virusa jeste usporila, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija. U Crnu Goru je za 20 meseci uloženo više od 1,2 milijarde... PANDEMIJA USPORILA, ALI NIJE ZAUSTAVILA STRANE INVESTICIJE U CRNOJ GORI U prošloj godini više od 500 miliona evra ulaganja

Pandemija korona virusa jeste usporila, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija. U Crnu Goru je za 20 meseci uloženo više od 1,2 milijarde evra, izjavio je u intervjuu za Dnevne novine izvršni direktor Saveta stranih investitora Crne Gore Ivan Radulović.

On je istakao da je prema preliminarnim podacima Centralne banke, za devet meseci 2020. godine u Crnu Goru stiglo oko 507 miliona evra investicija i podsetio da je tokom 2019. godine priliv stranih investicija iznosio 778 miliona evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o investicionim aktivnostima članica kompanija Saveta, pandemija korona virusa nije značajnije poremetila njihove planove, kaže Radulović. On dodaje da kompanije članice Saveta stranih investitora nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Gori i sa realizacijom planiranih investicija, koje bi, kako je već najavljeno, u periodu 2020-2022. godina trebalo okvirno da iznose oko 1,5 milijardi evra. Kako je naglašeno, reč je o planiranim dugoročnim investicijama kojima je cilj zaokruživanje započetih projekata, kao i unapređenje postojećih poslovnih procesa.

Prema investicionim planovima kompanija članica Saveta stranih investitora, najveća ulaganja se očekuju u sektorima turizma (okvirno 640 miliona evra), energetike (oko 166 miliona evra), elektronskih komunikacija (90 miliona evra), trgovine (10 miliona evra), osiguranja (oko devet miliona evra), pomorstva (četiri miliona evra), dok će investicije EBRD iznositi okvirno do 300 miliona evra, istakao je Radulović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...