ministarka matić očekuje smirivanje na tržištu hrane

Pekarima ponovo brašno iz robnih rezervi, stabilizacija cena u drugoj polovini godine

SrbijaSvetVesti

23.5.2022 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pekarima ponovo brašno iz robnih rezervi, stabilizacija cena u drugoj polovini godine Pekarima ponovo brašno iz robnih rezervi, stabilizacija cena u drugoj polovini godine
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra. Matić je, gostujući... Pekarima ponovo brašno iz robnih rezervi, stabilizacija cena u drugoj polovini godine

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra. Matić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, rekla da je najveća briga uvezena inflacija, a da borba protiv nje ostaje najveći prioritet.

„Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku pandemije, kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima distributivnih lanaca – mi smo imali dobru snabdevenost tržišta“, ocenila je Matić.

Ona je rekla da uvezena inflacija „nije samo naša briga“ već da i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što doprinosi skoku inflacije jeste problem s energentima, prenosi Beta.

„Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije“, rekla je Matić.

Podsetila je da će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti odluku o povećanju referentne kamatne stope i da se očekuje da će se odluke donositi kvartalno. „Više neće biti jeftinog bankarskog novca“, kaže ona.

Ministarka je navela da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Cene mesa u Srbiji su i pre krize, rata u Ukrajini i pandemije, bile više nego u regionu, rekla je Matić. „Skok cena energenata i skok žitarica utiče na cene mesa, a Srbija nema veliki stočarski fond.“

Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom, prema rečima ministarke.

Kada su u pitanju cene, naglasila je da se očekuje da od polovine godine krene stabilizacija, a da će pad inflacije početi u drugoj polovini godine.

Kada je u pitanju turizam, Matić je rekla da je devizni priliv od turizma u tekućoj godini 43,5 odsto veći u odnosu na prošlu godinu i podsetila da je u 2021. godini ostvarena najbolja turistička sezona, devizni priliv veći od 1,5 milijardi evra.

Prema njenim rečima, najbrojniji gosti su iz regiona, a u prethodnoj godini bilo je dosta gostiju iz Rusije, kao i iz daljih destinacija, iz Brazila i Indije.

„Mnogi državljani trećih zemalja dolazili su da se vakcinišu. Iskoristili smo Covid-19 kao šansu. Nismo ostalili zaboravljena turistička destinacija, region je ostao otvoren. Domaći turisti su spasili sezonu, posebno prve godine. Sve je to na neki način ostavilo rezultat“, rekla je ministarka.

Vaučeri za odmor u Srbiji su podeljeni, „očekujemo od septembra da ćemo sa Ministarstvom finansija uspeti da obezbedimo bar još jedan kontingent turističkih vaučera“, zaključila je Matić.

  • TATJANA

    23.5.2022 #1 Author

    Daj boze da bude smirivanja situacije

    Odgovori

  • NINO

    24.5.2022 #2 Author

    Sok ne bude 200 dinara, nista uradili niste, a onda se pitajte sta nam se desava sa narodom i uopste civilizacijom

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #3 Author

    Od te price nema nista…

    Odgovori

  • Lolek

    16.11.2022 #4 Author

    Prazne se magacini

    Odgovori

  • HEPO

    14.4.2024 #5 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...