KINA POZVALA SVOJE METALSKE KOMPANIJE NA DISCIPLINU

Peking obara cene bakra i aluminijuma na svetskom tržištu

SvetVesti

24.5.2021 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 3

Peking obara cene bakra i aluminijuma na svetskom tržištu Peking obara cene bakra i aluminijuma na svetskom tržištu
Globalne cene industrijskih metala pale su nakon što su kineske vlasti upozorile robne kompanije u zemlji zbog povišenja cena. Kineska Komisija za nacionalni razvoj... Peking obara cene bakra i aluminijuma na svetskom tržištu

Globalne cene industrijskih metala pale su nakon što su kineske vlasti upozorile robne kompanije u zemlji zbog povišenja cena. Kineska Komisija za nacionalni razvoj i reforme (NDRC) pozvala je kompanije da održavaju „normalne tržišne naloge“.

Ovaj potez usledio je nakon što su cene metala porasle poslednjih meseci dok se glavne svetske ekonomije postepeno oporavljaju od pandemije, prenosi BBC. Cene metala, uključujući bakar i aluminijum, povećane su u poslednja tri meseca.

Nakon intervencije NDRC cena bakra na Londonskoj berzi pala je za 1,6 odsto na 9.881 dolar po metričkoj toni, dok je aluminijum pojeftinio za 1,09 procenata na 2.370 dolara po metričkoj toni. Prema izveštaju kineskog Global Times-a, ključne domaće kompanije za proizvodnju čelika, gvožđa i aluminijuma „kolektivno su pozvane“ u nedelju na razgovore.

Aluminijumske cevi
Foto: Pixabay.com

Prema saopštenju NDRC sastanak je održan zbog kontinuiranog i drastičnog povećanja cena pomenutih roba. Kina je ranije prošle nedelje najavila da će pojačati mere oko snabdevanja robom, kao i da će obuzdati „nerazuman“ rast cena.

Najava Bele kuće da će smanjiti obim infrastrukturnog plana sa 2.300 na 1.700 milijardi dolara takođe je uticala na trgovce robom da pojačaju opreznost. Smanjenje plana potrošnje na obnovu i izgradnju nove infrastrukture u SAD, moglo bi da utiče na smanjenje potražnje za rudom gvožđa, bakrom i drugim metalima.

Globalne cene mnogih sirovina potrebnih za industriju, uključujući bakar, ugalj, čelik i rudu gvožđa, naglo su porasle ove godine nakon što su ublažene blokade i druge mere za suzbijanje širenja pandemije Covid-19. Ogromne ekonomske podsticajne mere vlada i centralnih banaka širom sveta takođe su povećale potražnju za robama.

  • ZORICA.S

    24.5.2021 #1 Author

    Veliko trzite koje diktira igru….

    Odgovori

    • IVAN

      29.10.2022 #2 Author

      Tako je gospodjo Zorice upravu ste

      Odgovori

  • IVAN

    29.10.2022 #3 Author

    Od pocetka pandemije je sve postalo nerealno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...