organizovaće protest 30. marta ukoliko ne dobiju odgovor

Pijačni prodavci imaju samo jedan zahtev, država još uvek ne reaguje

AgrobiznisBiznisPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

22.3.2022 14:42 Autor: Marija Jovanović 12

Pijačni prodavci imaju samo jedan zahtev, država još uvek ne reaguje Pijačni prodavci imaju samo jedan zahtev, država još uvek ne reaguje
Nezadovoljni pijačni prodavci, koji su Zakonom o fiskalizaciji u obavezi da na svojim tezgama poseduju fiskalne kase od 1. maja ove godine, predali su... Pijačni prodavci imaju samo jedan zahtev, država još uvek ne reaguje

Nezadovoljni pijačni prodavci, koji su Zakonom o fiskalizaciji u obavezi da na svojim tezgama poseduju fiskalne kase od 1. maja ove godine, predali su u ponedeljak u podne svoje zahteve adresirane na predsednika Srbije i celu noć proveli ispred zgrade Predsedništva Srbije, kako bi u znak protesta pokazali istrajnost onima koji nisu imali sluha za njihove zahteve.  

“Predali smo jedan jedini zahtev – da budemo izuzeti iz procesa fiskalizacije. Naveli smo konkretne razloge zbog čega tražimo da budemo isključeni kao pijačni prodavci i sve to zajedno sa oko 16.000 potpisa peticije ljudi koji su nam pružili podršku. Da pokažemo istrajnost zajedno sa predstavnicima pijaca noć smo proveli ispred Predsedništva Srbije. Nikakvih pomaka nema, niko nas nije kontaktirao čak ni sa negativnom vešću”, kaže za Biznis.rs predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo. 

Naš sagovornik najavljuje i sledeći veliki protest 30. marta, koji će, ukoliko ne bude došlo do pomaka, pijačni prodavci održati uz protestnu šetnju.

Na pitanje kako problem fiskalizacije može da bude rešen i šta je prihvatljiva opcija za pijačne prodavce, Praštalo objašnjava da je konkretan predlog da zbog svih specifičnosti njihovog posla dobiju poseban status pijačnog prodavca, koji bi bio drugačiji u odnosu na dosadašnji, koji je jednak bilo kojoj S.T.R. prodavnici, koja posluje u sasvim drugim uslovima.

“Na taj način dobili bismo status pijačnog prodavca i paušalni porez. Otvoreni smo za pregovore sa državom ukoliko ona smatra da taj porez treba da bude veći, na to smo spremni”, ističe Praštalo.

On podseća da su sada svi pijačni prodavci registrovani kao preduzetnici – S.T.R. ili T.R, što ih stavlja u istu ravan sa ljudima koji rade u objektima i lokalima, iako je reč o dijametralno suprotnim uslovima rada i poslovanja. “Mi nemamo uslove da se takmičimo i to je automatski onda jedna nepravedna trka”, zaključuje Praštalo.  

Kada je reč o pijacama, fiskalizacije su oslobođeni registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode. Takođe, fiskalne uređaje ne moraju da poseduju delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, dok su fiskalne kase obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

 • VERA

  22.3.2022 #1 Author

  Ocekujemo da pijacni trgovci ne trpe zbog fiskalizacije, ionako jedva rade u ovim uslovima.

  Odgovori

 • TATJANA

  22.3.2022 #2 Author

  Ovo je stvarno nepravedna trka

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  22.3.2022 #3 Author

  Budite istrajni! Podrška

  Odgovori

 • STEFAN

  22.3.2022 #5 Author

  Uopste nije u redu, nema potrebe za fiskalizacijom na pijacama

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.3.2022 #6 Author

  Slazem se da njima treba ukinuti fiskalizaciju…

  Odgovori

 • Milovan94

  22.3.2022 #7 Author

  Zaista ovim ljudima nije lako. Treba im pružiti apsolutnu podršku.

  Odgovori

 • BOJANA

  23.3.2022 #8 Author

  Veliki lanci marketa su ionako otežali pijacama rad, sad još i fiskalizacija…….

  Odgovori

 • VANJA

  23.3.2022 #9 Author

  Nije im lako! Drzava treba vise da se angazuje oko njih!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  23.3.2022 #10 Author

  prodavci treba paušalno da plaćaju obaveze državi. nema kasa na pijaci i ne treba da ih bude

  Odgovori

 • GINKO

  24.3.2022 #11 Author

  Pa ovo je zadnje vreme došlo da i na pijaci uvedu fiskalnu kasu pa to je stvarno strasno i sramota, daj pustite narod vise da zivi i prezivi.

  Odgovori

 • Zoran

  29.4.2022 #12 Author

  Podrška!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...