Otpušteno 50 radnika

Pivara Laško Union završava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani

RegionVesti

21.11.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pivara Laško Union završava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani Pivara Laško Union završava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani
Krajem novembra završava se licencna proizvodnja bezalkoholnih pića brendova Sola i Zala Pivare Laško Union u Ljubljani. Zbog toga je otpušteno 50 radnika, a... Pivara Laško Union završava proizvodnju bezalkoholnih pića u Ljubljani

Krajem novembra završava se licencna proizvodnja bezalkoholnih pića brendova Sola i Zala Pivare Laško Union u Ljubljani. Zbog toga je otpušteno 50 radnika, a oko 170 od 410 zaposlenih ostalo je zaposleno na lokaciji u Ljubljani. Ministar privrede Matjaž Han izrazio je razočaranje razvojem događaja.

Pivara Laško Union u januaru je prodala brendove pića Sola i Zala slovenačkoj kompaniji Nika Bev, iza koje stoji hrvatska kompanija Stanić Beverages. U skladu sa ugovorom, krajem ovog meseca prestaje licencna proizvodnja pomenutih bezalkoholnih pića na ljubljanskoj lokaciji pivare, podsetili su u pivari, koja će nastaviti da brine o njihovoj distribuciji u Sloveniji, piše Seebiz.

Odluka o prodaji uticala je i na zaposlene u lancu snabdevanja koji su povezani sa brendovima Sola i Zala. Kako ističu u pivari, problemi u vezi sa tim rešeni su „pažljivo i u skladu sa slovenačkim zakonodavstvom“.

Istovremeno, oni su pojasnili da je zbog obustave proizvodnje otpušteno 50 zaposlenih, a na ljubljanskoj lokaciji Pivare Laško Union nakon prestanka proizvodnje bezalkoholnih pića ostalo je zaposleno oko 170 radnika.

Kako navode, zaposlenima su ponuđeni i drugi poslovi u kompaniji u skladu sa njihovim veštinama i kompetencijama. Ukoliko nisu prihvatili ovu opciju, dobijali su otpremnine u skladu sa kolektivnim ugovorom preduzeća.

„Sve otpremnine su isplaćene u potpunosti u skladu sa važećim propisima o radu i poreskim zakonodavstvom, kao i komercijalnim kolektivnim ugovorom koji važi za Pivaru Laško Union“, istakli su i dodali da je komercijalni kolektivni ugovor u oblasti otpremnina povoljnija opcija za zaposlene od radnog odnosa.

Otpušteni radnici su, prema pisanju više medija, izjavili da se osećaju prevarenim jer im je otpremnina prebačena na platu, što znači da su morali da plate porez, dok su otpremnine do deset plata neoporezive.

Kako je navedeno, pivara je sarađivala i sa Zavodom za zapošljavanje Republike Slovenije, naime, organizovali su prezentaciju osam kompanija koje su pokazale interesovanje za zapošljavanje radnika u pivari. Kompanije su već obavile intervjue sa potencijalnim kandidatima na jednom događaju u oktobru.

„Grad Ljubljana je uvek bio i biće kolevka i dom brenda Union, tako da će pivara i dalje biti prisutna na ovoj lokaciji“, ističu u pivari.

Kako su naveli, pripremili su trogodišnji investicioni program u ukupnom iznosu većem od 30 miliona evra, gde je, između ostalog, planirano ulaganje u veledrogeriju Davidov hram i dalja ulaganja u Pivaru Laško, „koja postaće jedna od najvećih pivara kompanije Heineken u regionu“. Sedište pivare ostaje i u Ljubljani.

Ovim povodom  govorio je i ministar privrede Matjaž Han, koji je novinarima u DZ-u rekao da je sistem rada velikih korporacija taj koji snižava cenu rada. „Međutim, tužan sam što su kompanije poput Uniona i Laškog postale punionice. Kao socijaldemokratu, nije me briga što ljudi gube posao u ovakvim kompanijama koje imaju veoma dobre rezultate“, rekao je on.

  • SABRINA

    21.11.2023 #1 Author

    Kao i u većini slučajeva, priča u kojoj „deblji kraj“ izvuku zaposleni.

    Odgovori

  • Dux011

    21.11.2023 #2 Author

    Pa da, uglavnom radnici ispastaju…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.11.2023 #3 Author

    Nisu ispali korektni zbog otpremnine i ostslih uslova gde su opet radnici zakinuti…

    Odgovori

  • MAJA

    25.11.2023 #4 Author

    Svako nalazi najbolji način za opstanak

    Odgovori

  • MARIJAMACA

    26.11.2023 #5 Author

    Steta za radnike al ne i za pivo bez alkohola

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...