Kina očekuje najveće prihode u 2023. godini

U svetu se pije sve manje piva

Firme u fokusuPoslovanjeSvet

28.5.2023 12:14 Autor: Miljan Paunović 13

U svetu se pije sve manje piva U svetu se pije sve manje piva
Pivo je piće koje se na globalnom nivou najviše pije, a njegov udeo na tržištu alkoholnih pića iznosi oko 60 odsto. Ne može se... U svetu se pije sve manje piva

Pivo je piće koje se na globalnom nivou najviše pije, a njegov udeo na tržištu alkoholnih pića iznosi oko 60 odsto. Ne može se zamisliti neki sportski događaj bez piva, ali ni muzičke zabave ili razne proslave, pa tako ne treba da čudi što ono zauzima posebno mesto.

Ipak, analitičari iz industrije piva predviđaju da će globalna potrošnja ovog pića pasti 0,6 odsto na godišnjem nivou do 2026. godine.

„Potrošnja opada u proseku za 0,3 odsto svake godine od 2017. Kina je 2021. bila na vrhu liste sa 38,1 miliona metričkih tona, a iza nje slede SAD, Brazil i Nemačka“, piše analitički sajt Report Linker.

Oni dalje navode da će potrošnja piva u Americi blago opasti u narednih pet godina.

„Procenjuje se da će do 2026. potrošnja biti oko 23,4 miliona metričkih tona, što je smanjenje od 0,6 odsto u odnosu na 2021. Inače, od 2017. godine potrošnja pada u proseku za 1,3 odsto godišnje. U međuvremenu, očekuje se da će proizvodnja američkog piva opasti za 0,8 odsto godišnje u narednih pet godina i dostići 19,6 miliona metričkih tona do 2026. Ovo je nastavak trenda koji traje od 1966. godine, gde je proizvodnja opadala za dva odsto svake godine.“

Prema prognozama, evropska prodaja piva zabeležiće rast od 0,5 odsto godišnje i dostići 43,8 milijardi evra do 2026. godine. Tržište se povećava za 2,4 odsto svake godine još od 2016.

Foto: Pixabay/motointermedia

Inflacija takođe utiče i na promenu nekih potreba ili navika. Rezultati jedne ankete pokazali su da skoro svaki peti Nemac pije manje piva zato što je poskupelo. Naime, veliki nemački proizvođači podigli su poslednjih meseci cene ili su najavili da će to uraditi, piše agencija DPA.

Prema podacima istraživanja koje je sproveo institut YouGov, oko 17 odsto učesnika reklo je da pije manje piva. Tri odsto je navelo da pije više, dok dve trećine (61 odsto) tvrdi da pije kao i ranije. Oko petine ispitanika nije dalo odgovor.

Tržište piva je veoma konkurentno, jer osim velikih globalnih igrača postoji i mnogo manjih koji se takmiče za svoj tržišni udeo.

„Tokom protekle decenije pojavio se sve veći broj zanatskih radnji za proizvodnju piva, kao i različiti ukusi ovog pića, da bi se zadovoljila potražnja potrošača. Bezalkoholno pivo takođe dobija na popularnosti, što se može pripisati udelu potrošača koji traže iskustvo ispijanja piva, a pri tome daju prioritet zdravlju i izbegavaju bilo kakve negativne efekte alkohola“, navode stručnjaci za ovu industriju.

Prema optimističnim prognozama statističkog sajta Statista, prihod na tržištu piva u ovoj godini trebalo bi da iznosi čak 610 milijardi dolara i očekuje se da će tržište rasti za 5,44 milijardi godišnje u naredne četiri godine.

Kina bi trebalo da ima najveće prihode u 2023. godini od oko 125 milijardi dolara. Do 2027. godine 52 odsto potrošnje i 33 procenta obimne potrošnje na tržištu piva će se pripisivati ispijanju ovog pića van kuće (na primer, u barovima i restoranima).

Na tržištu piva predviđa se da će proizvodnja dostići 189,30 milijardi litara do 2027. godine. Očekuje se da će tržište piva pokazati rast obima od 2,1 odsto u 2024. godini i da će prosečna količina koju osoba popije u toku godine iznositi 22,67 litara, navodi se u ovoj statistici.

S obzirom na ove prognoze, moguće je da će se povećavati potrošnja jednog od najpopularnijih alkoholnih pića na svetu.

I rusko-ukrajinski rat poremetio tržište

Rat u Ukrajini nije zaobišao ni industriju piva, te je tako jedna od najvećih i najpoznatijih svetskih pivara – holandski Heineken – krajem aprila konačno odlučila da prekine svoje poslovanje u Rusiji i poslala ugovor na odobrenje ruskim regulatorima, nakon više od godinu dana i obećanja da će napustiti ovu zemlju.

„Podneli smo zahtev za odobrenje u vezi sa prenosom vlasništva nad našim poslovanjem u Rusiji i sada se čeka odobrenje kod vlasti Ruske Federacije“, rekao je Harold van den Bruk (Harold van den Broek), glavni finansijski direktor, prenosi Financial Times.

Heineken je saopštio da očekuje gubitak od 300 miliona evra od prodaje.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...