Najveći pad od finansijske krize 2008. godine

Sve manje bogatih u svetu

LifestyleSvet

29.6.2023 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sve manje bogatih u svetu Sve manje bogatih u svetu
Novi podaci o finansijskoj imovini svetskog stanovništva, što uključuje akcije, investicione fondove i stanja na bankovnim računima, donose zanimljive detalje. Kao posledica prošlogodišnjih preokreta... Sve manje bogatih u svetu

Novi podaci o finansijskoj imovini svetskog stanovništva, što uključuje akcije, investicione fondove i stanja na bankovnim računima, donose zanimljive detalje.

Kao posledica prošlogodišnjih preokreta ukupna količina finansijske imovine smanjila se 3,5 odsto na 225 triliona dolara, pokazuju podaci kompanije Boston Consulting Groupa (BCG).

To je najveći pad od finansijske krize 2008. godine, piše Mina pozivajući se na Capital.ba.

Klub superbogatih pojedinaca s imovinom od najmanje 100 miliona dolara sada broji 62.000 članova, što je 4.000 manje nego godinu dana ranije. Međutim, vrednost realne imovine u svetu porasla je 5,5 odsto, čime je kompenzovan pad finansijske imovine.

Ukupna imovina, koja se sastoji od finansijske i realne, prošle godine je u svetu porasla 0,3 odsto na 459 milijardi dolara.

Prema procenama kompanije BCG do 2027. godine ukupna imovina svetske populacije dostići će oko 600 biliona dolara. Na listi zemalja s najvećom neto imovinom na prvom mestu su Sjedinjene Američke Države sa 144 biliona, ispred Kine sa 76 biliona, Japana sa 24 biliona i Nemačke sa 19 biliona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...