svetska trgovinska organizacija okuplja više od 150 država

PKS: Dogovoreno formiranje radne grupe za stvaranje preduslova za učlanjenje Srbije u STO

SrbijaVesti

3.7.2024 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PKS: Dogovoreno formiranje radne grupe za stvaranje preduslova za učlanjenje Srbije u STO PKS: Dogovoreno formiranje radne grupe za stvaranje preduslova za učlanjenje Srbije u STO
Privredna komora Srbije (PKS) i ministarstvo spoljnih poslova Srbije formiraće mešovitu radnu grupu koja će raditi na stvaranju preduslova za učlanjenje Srbije u Svetsku... PKS: Dogovoreno formiranje radne grupe za stvaranje preduslova za učlanjenje Srbije u STO

Privredna komora Srbije (PKS) i ministarstvo spoljnih poslova Srbije formiraće mešovitu radnu grupu koja će raditi na stvaranju preduslova za učlanjenje Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), saopštila je danas PKS.

U saopštenju piše da je to dogovoreno na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića.

Svetska trgovinska organizacija je međunarodna organizacija osnovana s ciljem da nadgleda i liberalizuje međunarodnu trgovinu. 

Nastala 1. januara 1995, okuplja više od 150 država, sedište joj je u Ženevi i, kako piše u stručnoj literaturi, najveća je međunarodna ekonomska organizacija na svetu.

PKS je prenela i da su se Čadež i Đurić dogovorili i da se radi na unapređenju mreže počasnih konzula Srbije u svetu, a koju bi činili istaknuti privrednici iz tih zemalja.

„Dogovorili smo zajedničke aktivnosti PKS i ministarstva za naredni period, da radimo na uspostavljanju spoljnotrgovinskih predstavništava u svetu, a cilju internacionalizacije domaće privrede i stvaranja novih poslovnih mogućnosti za domaće kompanije“, rekao je Čadež.

Dogovoren je i da se obnovi praksa zajedničkog nastupa državno-privrednih delegacija u svetu u cilju pronalaženja novih tržišta za domaće kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.