Kina i Azija veliki pokretači aktivnosti

MMF, OECD i STO prognoziraju globalni rast trgovine za 100 odsto

Svet

7.5.2024 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF, OECD i STO prognoziraju globalni rast trgovine za 100 odsto MMF, OECD i STO prognoziraju globalni rast trgovine za 100 odsto
Globalni rast trgovine mogao bi da se udvostruči ove godine kako inflacija popušta, a bujna američka ekonomija pomaže u pokretanju aktivnosti, prema prognozama međunarodnih... MMF, OECD i STO prognoziraju globalni rast trgovine za 100 odsto

Globalni rast trgovine mogao bi da se udvostruči ove godine kako inflacija popušta, a bujna američka ekonomija pomaže u pokretanju aktivnosti, prema prognozama međunarodnih tela OECD, MMF i Svetske trgovinske organizacije (STO).

OECD, MMF i Svetska trgovinska organizacija predviđaju oštar oporavak globalnog protoka proizvoda ove godine nakon usporavanja u 2023. godini zbog viših cena, naglog rasta kamatnih stopa i usporenog tražnje, prenosi Financial Times.

Prema proceni OECD-a, globalna trgovina robom i uslugama će da poraste 2,3 procenata ove godine i 3,3 procenta u 2025. godini. To se upoređuje sa rastom od samo jedan procenat prošle godine. OECD očekuje da će Kina i istočna Azija biti veliki pokretači aktivnosti.

Porast u trgovini već je pomogao povećanju rasta u nekim od najvećih ekonomija EU u prvom kvartalu 2024. godine. Ukupni rast evrozone ojačao je za 0,3 procenata u odnosu na prethodna tri meseca, što je najjači nivo od trećeg kvartala 2022. godine.

U svom najnovijem Svetskom ekonomskom izveštaju, MMF je takođe predvideo da će rast obima globalne trgovine dostići tri procenta u 2024. godini. STO, koja ne pruža prognoze za trgovinu uslugama, očekuje da će trgovina robom porasti za 2,6 procenata u 2024. godini, nakon pada od 1,2 procenta prošle godine.

Rast u Kini i SAD pomogao je godišnjem rastu trgovine robom za 1,2 procenta u drugom mesecu godine, u poređenju sa kontrakcijom od 0,9 procenta prethodnog meseca, obeležavajući oštar oporavak od kontrakcije od 3,5 procenata u septembru 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...