u drugoj polovini 2023. godine

STO očekuje oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine

Svet

28.11.2023 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

STO očekuje oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine STO očekuje oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine
Globalna trgovina robom postepeno se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, zahvaljujući boljoj prodaji i proizvodnji automobila i elektronskih komponenti, usled velike neizvesnosti, saopštila... STO očekuje oporavak globalne ekonomije i obima robne trgovine

Globalna trgovina robom postepeno se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, zahvaljujući boljoj prodaji i proizvodnji automobila i elektronskih komponenti, usled velike neizvesnosti, saopštila je Svetska trgovinska organizacija (STO).

Barometar robne trgovine STO, merač trenda trgovine u realnom vremenu, premašio je osnovnu vrednost od 100, dostigavši 100,7 u septembru, u odnosu na 99,1 u avgustu, prenosi Anadolu Agency.

„Ovo sugeriše da će se obim robne trgovine postepeno vraćati svom srednjoročnom trendu u drugoj polovini 2023. godine, iako neizvesnost ostaje visoka zbog mešovitih ekonomskih podataka i rastućih geopolitičkih tenzija“, navodi se u izveštaju STO.

Obim svetske robne trgovine povećan je za 0,2 odsto u odnosu na prethodni period u drugom kvartalu 2023. godine, ali je i dalje manji za 0,5 procenata na godišnjem nivou.

Očekuje se da će broj za treći kvartal biti nešto jači zahvaljujući ubrzanom rastu BDP-a u SAD i Kini, iako je ekonomija Evropske unije stagnirala.

Godišnji trgovinski rast će verovatno biti snažan u četvrtom kvartalu zbog baznog efekta, jer su visoke cene energenata, rastuće kamatne stope i poremećaji povezani sa pandemijom opterećivali privredni rast u vodećim ekonomijama u istom periodu prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...