PKS U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA Donirana sredstva za dezinfekciju domovima za stara lica

SrbijaVesti

7.4.2020 12:45 Autor: Marija Jovanović 0

PKS U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA Donirana sredstva za dezinfekciju domovima za stara lica PKS U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA Donirana sredstva za dezinfekciju domovima za stara lica
U borbu protiv korona virusa uključile su se i članice Privredne komore Srbije koja je u saradnji sa Gradom Beogradom uspela da donira sredstava... PKS U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA Donirana sredstva za dezinfekciju domovima za stara lica

U borbu protiv korona virusa uključile su se i članice Privredne komore Srbije koja je u saradnji sa Gradom Beogradom uspela da donira sredstava za dezinfekciju oko 140 domova za stara lica.

„Uz sredstva za dezinfekciju, donirana su i mehanička sredstva, setovi za čišćenje i sve ono što je neophodno kako bi se jedan prostor adekvatno očistio“, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS Dragan Stevanović. Sve kompanije koje su bile u mogućnosti, preorijentisale su svoje poslovanje i prilagodile se novonastaloj situaciji koju je uzrokovao COVID-19 kazao je Stevanović Tanjugu. Sredstva za dezinfekciju donirale su kompanije Farmalogist, Sigma i Sarantis.

„Uglavnom sve kompanije koje pripadaju hemijskoj industriji, počele su da proizvode biocidna sredstva za dezinfekciju. Tu nam dosta pomaže i Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje vrlo brzo registruje biocidna sredstva, koja se mogu u što kraćem roku proizvesti i upotrebiti. Dakle, svi oni koji su mogli da uposle sve svoje kapacitete, učinili su to i usmerili svu svoju proizvodnju ka dezinfekcionim sredstvima, za kojima vlada velika potražnja na tržištu”, istakao je Stevanović.

Štiteći najstarije sugrađane štitimo zdravstveni sistem Srbije, rekao je za TV Prva predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Kako je objasnio, Grad Beograd preuzeo je deo posla koji je primarno u nadležnosti Ministarstva.

“Mi moramo biti jedni drugima ispomoć jer je situacija vanredna. Imajući u vidu da na teritoriji grada Beograda rade 132 licencirana privatna doma za stare, osetili smo potrebu da budemo ispomoć Republici, jer je reč o 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija. Ne smemo da dozvolimo da virus masovno uđe u domove za stare zbog velikog broja korisnika“, kazao je Nikodijević i dodao da su svi zaraženi, ali i oni koji su bili sa njima u kontaktu, izolovani čim je registrovan virus u dva doma. Kako je precizirao, već je održan sastanak sa Udruženjem privatnih domova za stare.  

“Spojili smo ih sa direktorima domova zdravlja i uspostavili proceduru da, ukoliko se pojavi neki slučaj, odmah ostvare kontakt sa ‘kovid ambulantama’ čiji ljudi izlaze na lice mesta i procenjuju situaciju. Takođe, naloženo je da se izvrši dezinfekcija unutar domova za stare i oko njih”, rekao je Nikodijević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...