Planirana proizvodnja veganskog mesa u Surčinu
Firme u fokusuLifestyleSrbijaU fokusuVestiZdravlje
8.11.2021 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs
U Surčinu se planira gradnja novog pogona kompanije Nestle, koji će imati deo za proizvodnju, zamrzavanje i pakovanje. Kako je najavljeno, u pogonu će se proizvoditi četiri vrste proizvoda („šnicle, medaljoni, prsa i file“), na bazi soje, glutena, ulja uljane repice, ekstrakta kvasca, brašna, sirćeta i vode, sa dodatkom aroma.
Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda oglasio je javni uvid u zahtev za odlučivanje i potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta proizvodnog objekta Nestle PBMS u Surčinu. Pogon je planiran kao dogradnja i rekonstrukcija postojećeg distributivnog centra u okviru industrijskog kompleksa pomenute firme u Surčinu. Javni uvid traje do 22. novembra.
Navodi se i da je razvojnim planom kompanije Nestle predviđeno proširenje asortimana proizvoda, pa je izabrala svoju proizvodnu lokaciju u Srbiji za proizvodnju novih proizvoda na biljnoj bazi, prenosi eKapija.
Predviđeno je da se neposredno posle izgradnje proizvodnog objekta i pratećih objekata koji su u funkciji proizvodnje, u toku ove godine izvede proizvodna linija koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 1, a kasnije, u toku 2023. godine, planirano je izvođenje proizvodne linije koja će se koristiti za proizvodnju PBMS proizvoda Generacije 2.
Tehnološki postupak proizvodnje između ostalog podrazumeva ekstrudiranje i sečenje u četiri navedena oblika, paniranje, prženje poluproizvoda, gril markiranje, zamrzavanje i pakovanje.
Pročitajte još:
U projektu se ističe da su istraživanja kompanije Nestle usmerena na ishranu koja će smanjiti rizik od bolesti današnjice, poput gojaznosti, dijabetesa i bolesti krvnih sudova i dodaje da će se oko 50 odsto ukupne proizvodnje novog postrojenja sastojati od proizvoda Generacije 1.
Nestle na globalnom nivou u okviru svog brenda Garden gourmet, već nekoliko godina unazad proizvodi veganske i vegetarijanske proizvode. Kompanija je nedavno najavila i ulazak na tržište laboratorijski uzgojenog mesa.