Primer uspešnog porodičnog biznisa na selu

Počeli sa jednom kravom, a sada prave sireve raznih ukusa i lepo zarađuju

AgrobiznisInvesticijePreduzetnikSrbijaVesti

14.1.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Počeli sa jednom kravom, a sada prave sireve raznih ukusa i lepo zarađuju Počeli sa jednom kravom, a sada prave sireve raznih ukusa i lepo zarađuju
Budućnost i opstanak na selu Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom... Počeli sa jednom kravom, a sada prave sireve raznih ukusa i lepo zarađuju

Budućnost i opstanak na selu Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom gazdinstvu proizvode nekoliko vrsta sira.

Pre pet godina Žilići su kupili jednu kravu, a sada ih u štali imaju četrnaest. U malom pogonu svakog dana prerade više od dve stotine litara svežeg mleka. Mladi i sitni sir prave na tradicionalan način, prenosi RTS.

„U sveže mleko se doda sirište, kada se usiri, mi to cedimo, u gaze stavljamo, za osam sati je oceđeno, dobijamo mladi sir. On je kratkog roka, do pet dana. Ima kratak rok zato što nema konzervansa, nema ničega, to je potpuno prirodno“, kaže Marija Žilić iz Martinaca.

Zbog niske otkupne cene, mleko su počeli da prerađuju. Recimo, trapist prave u različitim ukusima.

„Kako su se tržišta otvarala i kupci izrazili želju za nekim raznim ukusima, mi smo onda ubacili našu domaću tucanu papriku. Išli smo proletos na Frušku goru, brali smo Sremuš, imam drugara koji mi donosi crni tartuf, što dosta ljudi traže zbog njegove lekovitosti. Može da se ubaci biber, beli luk origano, susam“, kaže Aleksndar Žilić.

Za kupce ne brinu. Osim prodaje na kućnom pragu, odlaze i na pijace u okolna mesta.

„Ne mogu da se požalim, posao jeste velik, odgovornost, pošto je mleko jako kvarljiva roba mora higijena da se ispoštuje i sanitarni uslovi. Trudimo se maksimalno ja i supruga, i hvala Bogu, ide nam od ruke“, kaže Aleksandar.

„Ovaj poljoprivrednik je prvi primer kako iz jedne primarne proizvodnje imamo i prerađivačku proizvodnju, proizvodnju sa kućnog praga i kako se može lepo živeti i lepo zarađivati ovde na selu, od svog rada poštenog i čestitog“, kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice.

Zahtevanu proizvodnju bez slobodnog dana, Žilići planiraju još da uvećaju. Osim kupaca, kvalitet njihovih sireva potvrđuju i zlatne medalje sa Novosadskog sajma poljoprivrede.

  • SNEZANA

    14.1.2022 #1 Author

    Samo dobra ideja,realizacija I dobra zarada…

    Odgovori

  • ZVE84

    14.1.2022 #2 Author

    Bravo! Svaka čast!

    Odgovori

  • BOJANA

    14.1.2022 #3 Author

    Svaka čast porodici Žilić!

    Odgovori

  • EVA57

    14.1.2022 #4 Author

    Polonat je spasio Rimsko carstvo nadam se da ce ovo spasiti nas

    Odgovori

  • JANA

    14.1.2022 #5 Author

    Divan članak, bravo za posvećenost trud i rad

    Odgovori

  • JOVANA

    14.1.2022 #6 Author

    Svaka čast! puno uspeha

    Odgovori

  • STRELAC

    14.1.2022 #7 Author

    Zaista lepa vest i dokaz da se i ovde moze biti uspesan preduzetnik.Zelim puno uspeha u daljem poslovanju.

    Odgovori

  • Vockica

    14.1.2022 #8 Author

    Sve pohvale za razvoj samostalne proizvodnje i ulaganje u zdrave i sveže proizvode.

    Odgovori

  • FRUIT

    17.1.2022 #9 Author

    Bravo bravo, svaka cast Srbija je za poljoprivredu.

    Odgovori

  • Emilija

    17.1.2022 #10 Author

    Svaka cast na ideji,trudu i realizaciji cilja!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    18.1.2022 #11 Author

    Svaka čast.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.