diskutovaće o ponovnom uspostavljanju stabilnih i održivih razvojnih aktivnosti

Počinje sastanak belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB u Crnoj Gori

RegionVesti

25.5.2023 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počinje sastanak belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB u Crnoj Gori Počinje sastanak belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB u Crnoj Gori
Crna Gora će u četvrtak i petak biti domaćin Godišnjeg sastanka belgijsko-holandske Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (SB), koji se održava... Počinje sastanak belgijsko-holandske Konstituence MMF i SB u Crnoj Gori

Crna Gora će u četvrtak i petak biti domaćin Godišnjeg sastanka belgijsko-holandske Konstituence Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (SB), koji se održava u hotelu Chedi u Luštica Bayu.

Godišnji sastanak, čiji su institucionalni domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka (CBCG) uz podršku Kancelarije izvršnog direktora MMF-a, prilika je za razgovore o finansijskim i ekonomskim pitanjima članica Konstituence u svetlu politika i programa MMF-a i SB, prenosi Mina.

Organizatori su najavili da će događaju prisustvovati više od 100 delegata iz 16 zemalja članica i međunarodnih organizacija, među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i SB, ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica Konstituence.

Danas, prvog radnog dana sastanka, nakon pozdravnih govora predsednika Crne Gore i premijera, Jakova Milatovića i Dritana Abazovića, uvodna obraćanja će imati ministar finansija Aleksandar Damjanović i guverner CBCG Radoje Žugić.

„Tokom dva radna dana diskutovaće se o ponovnom uspostavljanju stabilnih i održivih razvojnih aktivnosti, posebno nakon nekoliko uzastopnih šokova izazvanih covid pandemijom, ratom u Ukrajini i posledično energetskom krizom.

Takođe, imajući u vidu trendove migracija i priliva izbeglica širom sveta, učesnici će se fokusirati na ekonomsku dimenziju ovih dešavanja, posebno u kontekstu potreba zemalja prihvata“, navedeno je u saopštenju.

Crna Gora će, kao domaćin, upoznati goste sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, uključujući i planove Ministarstva finansija u delu javnih finansija i aktivnosti CBCG na daljem jačanju finansijske stabilnosti.

Belgijsko-holandska konstituenca okuplja najviše predstavnike fiskalne i monetarne politike i primer je evropske i međunarodne saradnje otvorenih, razvijenih i ekonomija u razvoju koje pokazuju snažan interes za globalnu stabilnost. Pored Crne Gore, članice su Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Severna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija i Andora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...