bolja naplata prihoda od planirane

Vlada Crne Gore utvrdila rebalans budžeta

RegionU fokusu

18.5.2023 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Crne Gore utvrdila rebalans budžeta Vlada Crne Gore utvrdila rebalans budžeta
Vlada Crne Gore je danas utvrdila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim su prilivi i izdaci budžeta planirani u iznosu od oko 2,9... Vlada Crne Gore utvrdila rebalans budžeta

Vlada Crne Gore je danas utvrdila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim su prilivi i izdaci budžeta planirani u iznosu od oko 2,9 milijardi evra, što predstavlja uvećanje od okvirno 46,7 miliona evra.

„Shodno Ustavu, odnosno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim se reguliše uravnoteženje budžeta, Ministarstvo finansija je imajući u vidu neplanirana prihodovana sredstva od realizovanog paketa podrške Evropske unije našoj zemlji za prevazilaženje energetske krize u iznosu od 30 miliona evra, potrebu obezbeđivanja finansiranja vanrednih parlamentarnih izbora pet miliona evra, kao i obezbeđivanja nedostajućih sredstava za subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, 13 miliona evra, i određenih tehničkih korekcija, pripremilo izmene Zakona o budžetu za ovu godinu“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija koje je prenela Mina.

Pored toga, usled revidiranih makroekonomskih pokazatelja i bolje naplate prihoda od plana, predložene su korekcije očekivanih priliva, te su izvorni prihodi budžeta za tekuću godinu planirani u ukupnom iznosu od 2,36 milijardi evra, što predstavlja uvećanje od oko 215 miliona evra ili deset odsto u odnosu na planirane Zakonom o budžetu za ovu godinu.

„U skladu sa izmenjenim fiskalnim okvirom za tekuću godinu, projektuje se ostvarenje deficita potrošnje od oko 193 miliona evra, odnosno oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je gotovo 173 miliona evra bolji rezultat od inicijalnog plana“, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Uzimajući u obzir značajnu konsolidaciju javnih finansija od okvirno tri odsto BDP-a, projektovani deficit javne potrošnje se, kako se dodaje, nalazi u okvirima mastrihtskog kriterijuma deficita budžetske potrošnje, i u skladu je sa kriterijumima fiskalne odgovornosti, utvrđenim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

„Dodatno, rebalansom budžeta projektuje se ulazak u zonu suficita tekuće potrošnje, odnosno ostvarenje zlatnog fiskalnog pravila kojim se definiše zaduženje države isključivo za potrebe infrastrukturnih projekata“, navodi se u saopštenju.

Shodno ažuriranim fiskalnom okviru, nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta za ovu godinu umanjena su 167 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...