Da li će luku otkupiti Vlada Crne Gore?

Luka Bar logističko čvorište za proizvode iz Kragujevca

Firme u fokusuRegionSrbijaU fokusu

17.5.2023 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Luka Bar logističko čvorište za proizvode iz Kragujevca Luka Bar logističko čvorište za proizvode iz Kragujevca
Luka Bar je dobra šansa za širenje saradnje crnogorske privrede sa privredom Srbije kao i Kragujevca iz kojeg se već sedam decenija preko ove... Luka Bar logističko čvorište za proizvode iz Kragujevca

Luka Bar je dobra šansa za širenje saradnje crnogorske privrede sa privredom Srbije kao i Kragujevca iz kojeg se već sedam decenija preko ove luke izvoze automobili, rečeno je na premijernom predstavljaju dokumentarnog filma „Sigurna luka“.

„Sada postoji jedna nova šansa, da se, kada bude izgradjen deo pruge od Sobovice do Kragujevca, Kragujevac poveže na prugu Beograd-Bar, a tako i sa Lukom Bar“, rekla je Beti novinarka TV Jadrana iz Crne Gore Ljiljana Veljković, koja je autorka scenarija filma.

To će, kako je dodala, omogućiti da se preko Luke Bar iz MIND parka u Kragujevcu izvoze gotovi vagoni, vozovi i tramvaji proizvedeni u tamošnjoj Siemensovoj fabrici.

„Sada se samo kamionima otpremaju tramvaji u delovima, što poskupljuje proizvodnju i transport“, rekla je Veljković, prenosi Mina.

Nekadašnji direktor kragujevačke fabrike automobila Zastava Branimir Soldatović je podsetio da je preko Luke Bar izvezeno oko 160.000 Zastavinih automobila u Ameriku, kao i oko 90.000 vozila „128“ u rasklopljenom stanju u Egipat. Dodao je da je i Fiat nastavio da koristi transport automobila preko Luke Bar.

Vlasnik TV Jadrana i reditelj filma „Sigurna luka“ Boris Đurašević je rekao da je u poslednjih godinu dana Luka Bar prošla kroz razne tranzicije, da je promenjeno više direktora i uprava, te da su došli novi investitori.

Naveo je da se u crnogorskim medijima govori da će do kraja ovog meseca Luku Bar otkupiti Vlada Crne Gore.

Sagovornici u filmu „Sigurna luka“ govorili su o istorijatu gradnje i radu Luke Bar, a predstavljena je perspektiva za njen razvoj i šire otvaranje za saradnju sa privredom Srbije i regiona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...