Viza D, za boravak duži od 90 dana, može se izdati uz potivno pismo ili drugi dokaz o pokriću troškova

Za letnju sezonu potrebno 5.000 stranih radnika u Crnoj Gori

RegionTurizamVesti

15.5.2023 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za letnju sezonu potrebno 5.000 stranih radnika u Crnoj Gori Za letnju sezonu potrebno 5.000 stranih radnika u Crnoj Gori
Po procenama turističke privrede, i prema rečima sekretarke Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanje Marković, za ovu sezonu biće neophodno... Za letnju sezonu potrebno 5.000 stranih radnika u Crnoj Gori

Po procenama turističke privrede, i prema rečima sekretarke Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanje Marković, za ovu sezonu biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i dalekih destinacija, za šta je krajnji rok sredina maja.

Ona je za Pobjedu izjavila da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što pre dobiju odgovore na već aplicirane zahteve za vizu D. Dodala je da će vrlo brzo da se vide efekti ovih razgovora, prenosi Mina.

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac poseduje garantno, odnosno pozivno pismo pojedinca ili preduzeća ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smeštaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Problem radne snage je, kako se navodi, gorući problem ove sezone i PKCG je tim povodom pozivao poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja, i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podneti i poslodavac u mestu nameravanog boravka stranca.

Marković je naglasila da su na poslednjoj sednici pozvali sve nadležne institucije da se do sledeće letnje sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, te pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

“Kada je reč o predstojećoj sezoni, odnosno aktivnostima koje u kratkom roku mogu dati rezultat, na sednici je dogovoreno da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dve smene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala”, kazala je Marković.

Kako je rekla, neophodna je reforma zapošljavanja sezonskih radnika, pa je tim povodom pre tri godine PKCG bila partner na projektu „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi“, koji je realizovan u saradnji sa Vladom Crne Gore, nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

 • MAJA

  17.5.2023 #1 Author

  Procedura se zna, jos da se prijavi 5 hiljada ljudi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.