predstojeća letnja turistička sezona daje mogućnost za oporavak

EBRD nije menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije

NovacRegion

16.5.2023 13:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD nije menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije EBRD nije menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nije u najnovijem izveštaju menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu. Crnogorska ekonomija bi,... EBRD nije menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nije u najnovijem izveštaju menjala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu.

Crnogorska ekonomija bi, prema majskim prognozama EBRD-a, u koje je Mina-business imala uvid, ove godine trebalo da ojača 3,3 odsto, a naredne 3,7 odsto, isto koliko i u februarskom izveštaju.

U odeljku izveštaja koji se odnosi na Crnu Goru navodi se da je ekonomski oporavak nastavljen u prošloj godini, sa privredom koja je porasla 6,1 odsto, podstaknuta snažnom potrošnjom domaćinstava i snažnim performansama ugostiteljskog sektora, uprkos usporavanju u drugoj polovini godine.

“Potrošnja domaćinstava je pokretala rast u prva tri kvartala prošle godine, podstaknut povećanjem minimalne zarade i reformom oporezivanja rada, ali je usporen do kraja godine pošto je inflacija porasla na rekordnih 17,5 odsto u novembru”, navodi se u izveštaju.

Investicije su ostale slabe, a građevinska aktivnost snažno smanjena, jer su politička previranja odložila nove projekte javnih investicija.

U EBRD-u smatraju i da predstojeća letnja turistička sezona ima dosta prostora za oporavak, jer je broj stranih posetilaca u prošloj godini ostao ispod rekordnog nivoa iz 2019.

Iz EBRD-a su kazali da evroobveznice dospevaju na naplatu 2025. i 2027. godine u uslovima povećanih troškova zaduživanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.