zbog pritisaka evropske komisije

Vlada Crne Gore odustala od novog modela ekonomskog državljanstva

NovacRegion

18.5.2023 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Crne Gore odustala od novog modela ekonomskog državljanstva Vlada Crne Gore odustala od novog modela ekonomskog državljanstva
Aktuelna crnogorska vlada je odustala od novog modela produženja programa ekonomskog državljanstva, po kojem bi novac od projekta bio usmeren isključivo za vraćanje kineskog... Vlada Crne Gore odustala od novog modela ekonomskog državljanstva

Aktuelna crnogorska vlada je odustala od novog modela produženja programa ekonomskog državljanstva, po kojem bi novac od projekta bio usmeren isključivo za vraćanje kineskog kredita za auto-put.

Razlog je, kako tvrde izvori, što su premijer i ministri u kontaktima sa najvišim predstavnicima Evropske komisije jasno upozoreni da je i takav model, po uzoru na Maltu, apsolutno neprihvatljiv i da bi imao negativne posledice na proces evropskih integracija, piše Mina pozivajući se na Pobjedu.

Evropska unija je zbog modela „zlatnih pasoša“ tužila Maltu. Kontroverzni projekat je zvanično završen 31. decembra, ali u delu javnosti, Briselu i Vašingtonu postoji skepsa u iskrenost takve najave, zbog velikog broja aplikacija.

„Dobili smo upozorenje da ni taj predlog nije prihvatljiv, tako nema ništa što bi ličilo na prošli model. Nema prostora za inovirane modele zbog protivljenja EK“, rekao je Pobjedi visokopozicionirani izvor iz vlade.

Prema novom modelu, koji je odbijen od Brisela, prodaja takozvanih zlatnih pasoša bi doživela izmene u smislu slivanja svog novca na jedan žiro-račun, a prikupljena sredstva bi bila usmerena kineskoj Eksim banci. Ranije je objavljeno da vlada planira da u nekoliko narednih meseci dodeli još stotine počasnih državljanstava, iako je projekat završen 31. decembra prošle godine.

„Procedura je spora. Sve aplikacije koje su predate se rešavaju“, rekao je izvor Pobjede.

Osnova za dodelu je da projekat nije ukinut već završen, pa se u proceduri i dalje nalazi još 240 aplikacija, za 240 aplikanata i 547 članova porodice koji su zahteve predali do 31. decembra prošle godine.

Od početka jula do kraja prošle godine doneto je 398 rešenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu ekonomskog državljanstva, i to 118 rešenja za aplikante i 280 rešenja za članove njihovih porodica.

To se navodi u dokumentu koji je vlada objavila, a u kojem piše i da se aplikacije odnose na one koje su Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavljene u periodu pre 1. jula prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...