U programu "zlatni pasoš" više od 400 osoba u 2022. godini

Crnogorsko državljanstvo u zamenu za ulaganja dobilo najviše Rusa

RegionSvetVesti

10.1.2023 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 6

Crnogorsko državljanstvo u zamenu za ulaganja dobilo najviše Rusa Crnogorsko državljanstvo u zamenu za ulaganja dobilo najviše Rusa
Crna Gora objavila je spisak osoba koje su dobile „zlatne pasoše“ tokom prošle godine. Reč je uglavnom o ljudima koji su u 2022. godini... Crnogorsko državljanstvo u zamenu za ulaganja dobilo najviše Rusa

Crna Gora objavila je spisak osoba koje su dobile „zlatne pasoše“ tokom prošle godine. Reč je uglavnom o ljudima koji su u 2022. godini dobili crnogorsko državljanstvo u zamenu za novčana ulaganja. Na spisku se nalazi 410 osoba od kojih su trećina Rusi.

Pored ostalih na listi se nalaze Sergej Studenjikov, vlasnik lanca samoposluga „Crveno i belo“, čije bogatstvo se procenjuje na 1,8 milijardi dolara i članovi njegove uže porodice. Tu je i investitor Jevgenij Zalcman, bivši šef kancelarije UBS u Moskvi, prenosi rusko izdanje magazina Forbes.

U crnogorskom registru nalazi se i tvorac blokčejn mreže Ethereum Vitalik Buterin, rodom iz Kolomne kod Moskve. Buterin je odrastao u Kanadi, a državljanstvo Crne Gore dobio je u aprilu prošle godine. Podgorica je saopštila da će to pomoći razvoju lokalne kripto valute, ističući da Buterin nije dobio pasoš po programu Državljanstvo za ulaganje.

Od 140 Rusa sa spiska samo Buterin i ruska gimnastičarka Elizaveta Lugovskik, prema podacima iz registra, nisu dobili pasoše na osnovu ulaganja. Pored Rusa, crnogorsko državljanstvo dobio je veliki broj Kineza, Ukrajinaca i stanovnika afričkih i azijskih zemalja. Osim ekonomskog interesa, kao razlog za izdavanje državljanstva naveden je sportski, kulturni ili naučni interes.

Crna Gora je jedna od zemalja u Evropi koja omogućava dobijanje državljanstva u zamenu za ulaganja. Program je pokrenut u novembru 2019. godine, ali su zbog pandemije pasoši izdati tek nakon ukidanja karantina 2020. godine. Prvi vlasnik „zlatnog pasoša“ Crne Gore bio je Rus.

Za dobijanje crnogorskog državljanstva potrebno je uložiti u nekretnine ne manje od 250.000 evra na severu i u srednjem delu zemlje i ne manje od 450.000 evra na primorju. Pored toga, neophodna je uplata doprinosa u iznosu od 200.000 evra u crnogorske državne fondove.

Crnogorske vlasti najavile su u maju 2022. godine produženje programa „zlatni pasoši“ do kraja godine. Ova odluka je doneta uprkos kritikama iz Evropske unije, koja je insistirala na okončanju programa, jer su Rusi bili najviše zainteresovani za njegovo produženje.

  • Dunja5

    10.1.2023 #1 Author

    Logicno.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.1.2023 #2 Author

    Znaju ljudi kako da ulože a i Crnogorci kako da profitiraju

    Odgovori

  • Maria

    11.1.2023 #3 Author

    Možemo da očekujemo značajne promene demografske slike vrlo brzo

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #4 Author

    Sve se sistematski radilo na obostranu korist…

    Odgovori

  • Coka13

    12.1.2023 #5 Author

    S obzirom na to koliko su se Rusi raširili po Cg, ništa čudno.

    Odgovori

  • MALENA

    22.1.2023 #6 Author

    Pa da, vecina su Rusi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...