Država planira da dodeli finansijsku pomoć prevozniku To Montenegro

Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi mogli biti veći od milijardu evra

BiznisRegionTurizam

4.1.2023 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi mogli biti veći od milijardu evra Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi mogli biti veći od milijardu evra
Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je da se očekuje da će prihodi od turističke sezone u ovoj godini preći milijardu... Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi mogli biti veći od milijardu evra

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je da se očekuje da će prihodi od turističke sezone u ovoj godini preći milijardu evra, ted da se ne treba plašiti da Crna Gora nije atraktivna turistička destinacija.

On je izjavio da je u prošloj godini Crna Gora uspela da se približi cifri od milijardu evra prihoda od turizma, piše agencija Mina pozivajući se na Vijesti.

Đurović je rekao da, ukoliko se smiri situacija u Ukrajini i normalizuju geopolitičke okolnosti, Crna Gora ove godine može ostvariti između milijardu i 1,1 milijardu evra prihoda od turizma.

On je najavio da će država finansijski pomoći nacionalnog avio-prevoznika To Montenegro, koji je važna podrška razvoju turizma, kao i da je cenovna politika turističke privrede prilagođena svačijem budžetu.

“Crna Gora, kao atraktivna turistička destinacija, mora imati ponudu za sve. Mislim da prošle godine nismo nešto iskočili sa ekstremnim cenama. Ko je bio na nekim drugim destinacijama, video je da je skuplje nego kod nas. Uporedite samo sa Hrvatskom i da ne idemo dalje. Crna Gora ima diverzifikovanu ponudu i za milijardere i one sa prosečnim budžetom”, rekao je Đurović.

Budva – Foto: Pixabay/falco

On nije precizirao da li će se u letnjoj sezoni otvoriti hotel Sveti Stefan i kada se može očekivati konačni ishod arbitražnog postupka između države i zakupca Adriatic properties, koji se vodi pred sudom u Londonu.

“U situaciji koju imamo sada svi smo na gubitku — operater i država Crna Gora. Slučaj je na sudu, arbitraža je u toku, a obe strane imaju zahteve i pritužbe o kojima će sud odlučiti”, kazao je Đurović, dodajući da što pre treba rešiti pitanje koncesije za Aerodrome Crne Gore (ACG), koji više ne odgovaraju broju turista koji dolaze u Crnu Goru.

On tvrdi da aerodromi mogu da budu kvalitetniji uz bolje ulaganje i menadžment koji će znati da to sprovede.

“Ne bih bežao od koncesije sa jednim kvalitetnim ozbiljnim operaterom koji bi nam dao garanciju da to uradi na dobar način i da nam omogući da budemo bolje povezani sa Evropom i svetom”, dodao je Đurović.

On smatra da u narednom periodu treba da se fokusiramo na oblasti iz kojih su pre devedesetih turisti dolazili u Crnu Goru na određene destinacije, poput Ade Bojane ili ostrva Sveti Marko.

Govoreći o unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u ovoj godini, Đurović je saopštio da će vlada pokušati da radi na uočavanju prepreka u poslovanju.

“Mnoga udruženja, domaća i strana, ukazuju na njih i moramo da ih smanjimo u meri mogućeg. Najvažnije je da se napravi dobar investicioni ambijent i da investitorima dajemo odgovore na brži način”, dodao je Đurović.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Bravo za nase komsije,sa jos malo ulaganja i u avio prevoz bice im i ova jos bolja…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.1.2023 #3 Author

    Da nije bilo izostanka Rusa i Ukrajina, bilo bi to mnogo vise

    Odgovori

  • DUSICA

    6.1.2023 #5 Author

    Bravo za Crnu Goru neka im ova godina bude još uspešnija.

    Odgovori

  • NATI29

    8.1.2023 #7 Author

    Sada ce jos vise biti Rusa

    Odgovori

  • Bella

    8.1.2023 #8 Author

    Rusi su ucinili cuda.

    Odgovori

  • Moon

    15.1.2023 #9 Author

    U CG jedino priobalje zaradjuje, sta je sa ostatkom zemlje

    Odgovori

  • DUSA

    30.9.2023 #10 Author

    Ove godine bice jos bolje

    Odgovori

  • Sonjka

    30.9.2023 #11 Author

    Cestitke za CG

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...