Reforme moraju biti usmerene na unapređenje tržišnih uslova

Za ekonomski rast Crne Gore neophodno odgovorno fiskalno upravljanje

Bolji posaoRegionTurizamVesti

10.1.2023 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za ekonomski rast Crne Gore neophodno odgovorno fiskalno upravljanje Za ekonomski rast Crne Gore neophodno odgovorno fiskalno upravljanje
U cilju daljeg podsticanja ekonomskog rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa posebnom pažnjom na implementiranje strukturnih reformi, ocenio je predsednik... Za ekonomski rast Crne Gore neophodno odgovorno fiskalno upravljanje

U cilju daljeg podsticanja ekonomskog rasta, Crna Gora mora da nastavi odgovorno fiskalno upravljanje sa posebnom pažnjom na implementiranje strukturnih reformi, ocenio je predsednik Savjeta stranih investitora (SSICG) Tamaš Kamaraši (Tamas Kamarasi).

„Buduće reforme moraju biti usmerene na unapređenje tržišnih uslova, uklanjanje poslovnih barijera, zadržavanje stranih investitora i privlačenje novih“, rekao je Kamaraši.

Globalna dešavanja, pre svega, situacija u Ukrajini, umnogome je, kako smatra, uticala na postpandemijski oporavak, prenosi RTCG, pozivajući se na agenciju Mina.

„Uprkos veoma značajnom ruskom i ukrajinskom doprinosu crnogorskom turizmu u prošlosti, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), prihodi od turizma za prvih devet meseci prošle godine beleže 30 odsto rast u poređenju sa istim periodom 2021. godine“, naveo je Kamaraši.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući oporavku turizma, eksterne neuravnoteženosti su se značajno smanjile, dok je stanje na tržištu rada počelo da se poboljšava, uprkos tome što strukturni problemi i dalje postoje.

„Zbog rasta globalnih cena robe, Crna Gora nije bila imuna što je uticalo na značajan rast inflacije u zemlji. Međutim, inflacija nas opominje na pojačanu odgovornost prilikom fiskalnog upravljanja“, kazao je Kamaraši.

On je, govoreći o poslovnom ambijentu i tome koliko se politička situacija odrazila na strane investicije, izjavio da u narednom periodu vlada mora raditi na osmišljavanju novih politika privlačenja stranih investitora, posebno u kontekstu vođenja međunarodnih sporova sa renomiranim investitorima i većoj prezentaciji Crne Gore ka investicionim destinacijama, unapređenju efikasnosti javne uprave, digitalizaciji servisa i kreiranja predvidivog poreskog ambijenta.

500 evra u ruci
Foto: Pixabay.com

„Naglasio bih da, bez obzira što imamo pozitivne ekonomske pokazatelje u odnosu na region, evidentno je usporavanje sistemskih reformi, posebno u pogledu digitalizacije“, rekao je Kamaraši.

Kamaraši je na pitanje koje su najznačajnije barijere za strane investitore, odgovorio da posebnu pažnju treba posvetiti sprovođenju reformskih procesa u sektorima analiziranim Belom knjigom, koji su njihovi članovi ocenili niskim ocenama (tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava) kako bi se unapredio poslovni ambijent, privukle strane investicije i stvorili uslovi za poboljšanje ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

“U svim našim izveštajima, vladavina prava prepoznata je kao najizazovniji preduslov za razvoj poslovanja. Predvidivo poslovno okruženje, koje podrazumeva transparentnost rada državnih organa, takođe je od presudnog značaja”, rekao je Kamaraši.

On je kazao da kao ozbiljnu zabrinutost za ekonomsku stabilnost zemlje, investitori prepoznaju “disciplinu” plaćanja poreza, drugim rečima, nedostatak sistematske i stroge naplate poreza.

“Sa naše tačke gledišta, ‘disciplina’ direktno utiče na konkurentnost kompanija na tržištu i nepoštene uslove za rad. Takođe, promena poreske politike negativno utiče na predvidivost ulaganja i opštu atraktivnost zemlje”, naveo je Kamaraši.

Vlada Crne Gore bi, kako smatra, trebalo da nastavi borbu protiv sive ekonomije koja zahteva odlučnu reakciju relevantnih institucija i važan je faktor za fer tržišnu konkurenciju.

“Takođe, verujemo da je digitalizacija jedan od ključnih procesa koji će pozitivno uticati na efikasnost, profesionalizam javne uprave, čime će se doprineti i smanjenju korupcije”, dodao je Kamaraši.

Kamaraši je naveo da je predvidiv poslovni ambijent jedan od ključnih preduslova za investitore, a upravo čestim izmenama propisa, odnosno procedura, uslova, poreskih stopa i ostalih davanja, donosioci odluka mogu negativno da utiču na poslovni ambijent i sigurnost poslovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...