Prihodi male opštine u Hrvatskoj porasli 11 puta

Počinje trgovanje novim akcijama iz sektora turizma u Hrvatskoj

BerzaBiznisNovacRegionTurizamVesti

29.3.2022 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počinje trgovanje novim akcijama iz sektora turizma u Hrvatskoj Počinje trgovanje novim akcijama iz sektora turizma u Hrvatskoj
Na Zagrebačkoj berzi potpisan je ugovor o listiranju 10 miliona akcija turističke kompanije Mon Perin iz istarskog mesta Bale, koja kreće u investicioni ciklus... Počinje trgovanje novim akcijama iz sektora turizma u Hrvatskoj

Na Zagrebačkoj berzi potpisan je ugovor o listiranju 10 miliona akcija turističke kompanije Mon Perin iz istarskog mesta Bale, koja kreće u investicioni ciklus od 300 miliona kuna (više od 39,6 miliona evra).

Nakon pošlogodišnje nove tehnološke akcije, na Zagrebačkoj berzi od sutra će moći da se trguje i novom turističkom akcijom. Naime, čelnica hrvatskog tržišta kapitala Ivana Gažić i predsednik Uprave baljanskog Mon Perina, Masimo Piuti (Massimo Piutti), potpisali su ugovor o listiranju 10 miliona akcija na berzi, prenosi Poslovni.hr.

Time se, kako se navodi, nastavlja trend kotiranja manjih kompanija koje su se iz porodičnog biznisa razvile u ozbiljne kompanije.

Preobražaj nerazvijene opštine

Osnovan još 2005. godine, Mon Perin godinama neguje kulturu akcionarskog društva. Poput Spana, IT kompanije koja se u septembru prošle godine uvrstila na hrvatskoj berzi, i Mon Perin je nastao iz porodičnog biznisa.

„Odnosno, Mon Perin je nastao iz inicijative nekadašnjeg člana Uprave Adrisa, Plinija Kukurina (Plinio Cuccurin), najvećeg deoničara Mon Perina, da putem socijalnog preduzetništva i kompanije, u kojoj bi suvlasnici bili meštani Bala, kvalitativno preobrazi to istarsko mesto“, izjavila je Ivana Gažić.

Ona je dodala da sada na berzu dolazi i kompanija iz turističkog sektora, koji je posebno atraktivan domaćim investitorima.

„Sada je vidljiv dolazak i ‘manjih firmi’, koje uviđaju prednosti berzanskog poslovanja i transparentnosti prikupljanja kapitala putem berze”, naglasila je Gažić.

Prema rečima Masima Piutija, Bale su pre osnivanja Mon Perina bile jedna od najnerazvijenijih opšina u Hrvatskoj, a danas su jedno od najpoželjnijih mesta za život. Mon Perin je osnovalo više od 700 osoba koje se mogu podeliti u dve grupacije – meštane i prijatelje Bala, odnosno one koji su želeli da učestvuju u projektu.

Pre dve godine firma je iz društva s ograničenom odgovornošću preobikovana u akcionarsko društvo, a iako sada dolazi na berzu, trgovina udelima, odnosno deonicama, odvija se već godinama.

„Mon Perin je imao ‘internu berzu’, na kojoj su deoničari međusobno trgovali. Uključujući i tri dokapitalizacije, 2006. godine, 2017. i 2021. godine, u 16 godina ostvareno je ukupno 1.322 transakcija po kupoprodajnoj ceni od 214 miliona kuna (28,2 miliona evra)“, naveo je Piuti.

Od osnivanja, pa do 2021. godine, investicije Mon Perina ukupno su dostigle 204 miliona kuna (skoro 27 miliona evra). Ipak, pravi investicioni talas tek sledi.

„Firmu očekuje pokretanje nove, još zahtevnije i dinamičnije faze razvoja, što uključuje investicioni ciklus od 300 miliona kuna od 2022. do 2026. godine, pri čemu je prva faza, vredna 56 miliona kuna, krenula ove zime“, istakao je Piuti.

Luksuzni resort u opštini Bale

Investicije su usmerene u turističku infrastrukturu, što uključuje prenamenu dela kampa u luksuzni resort s glamping kućicama (luksuzno kampovanje), zatim prenamenu dela kampa s parcelama u zoni s mobilnim kućicama, izgradnju wellness centra i pratećih sadržaja za celogodišnje poslovanje.

Tu su i dodatni vodeni sadržaji, rekonstrukcija postojećih sanitarnih čvorova, ugostiteljskog objekta, recepcije i zone prodajnih punktova, ulaganje u solarne elektrane, kao i širenje kampa, za tri do četiri hektara, prema stvarnim granicama urbanističkog plana uređenja.

MON PERIN d.d.

Trg La Musa 2, 52210 Bale , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
3.889.948,69 (2020)
Broj zaposlenih:
28 (2020)

„Ukupna davanja kompanije opštini Bale godišnje iznose oko tri miliona kuna (više od 396.000 evra), a osim toga, na zemljištu koje je u vlasništvu opštine u sklopu kampa Mon Perin je do 2021. godine u infrastrukturu uloženo oko 70 miliona kuna (više od 9,2 miliona evra)“, rekao je Piuti.

Prihodi su od 2006. do 2019. godine porasli 11 puta, a rekordne 2019. godine iznosili su 59 miliona kuna (skoro 7,8 miliona evra).

„Uprkos neizvesnostima, kompanija trenutno beleži rast bukinga i prihoda u odnosu na 2019. godinu. Trgovanje Mon Perinom počinje sutra, po početnoj ceni iz prošlogodišnje dokapitalizacije od 33 kune (4,36 evra)“, naglasio je Piuti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...