Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Šta znači novi program saradnje MMF I naše zemlje?

Podrška makroekonomskoj politici i ekonomskom oporavku Srbije

SrbijaVesti

3.6.2021 14:45 Autor: Marko Miladinović 2

Podrška makroekonomskoj politici i ekonomskom oporavku Srbije Podrška makroekonomskoj politici i ekonomskom oporavku Srbije
Vlada Srbije donela je danas odluku o novom programu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca.... Podrška makroekonomskoj politici i ekonomskom oporavku Srbije

Vlada Srbije donela je danas odluku o novom programu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je novi aranžman sa MMF veoma važan za Srbiju zbog nastavka reformi i kredibiliteta.

„Naš cilj je da Republika Srbija ide napred i da, uz podršku MMF, nastavimo dalje sprovođenje reformi koje smo već pokrenuli. Saradnja sa MMF nam je važna i potrebna zbog kredibiliteta i njihova podrška nam veoma znači“, rekao je Mali Tanjugu.

Ministar finansija je istakao da je veoma značajno što novi aranžman koji sklapamo sa MMF nije finansijskog, već savetodavnog tipa.

„Želimo da postignemo očuvanje postojećih rezultata i nastavak važnih strukturnih reformi, kako bi Srbija mogla da postigne još veće stope privrednog rasta“, naglasio je Mali.

Aranžman sa MMF, ističe ministar, predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Sebastijan Sosa (Sebastian Sosa) rekao je ranije Tanjugu da bi novi savetodavni aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren i potpisan u drugoj polovini juna. Sosa je kazao da je glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu 2020. godine novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku već ce biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine. Prethodni program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...